Lovecraft inspirált...
 
Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

[Megoldva] Lovecraft inspirálta zenék: Metal  

  RSS
Mortii
Jelölt

A november 29-i  Dødheimsgard koncertről kifelé sétálva megláttam Molnár Andrást, a Lovecraft társaság egyik alap emberét.
Megszólítottam, aztán kb. 1 órán keresztül dumáltunk Lovecraftról, a metálról, és a kettő kombinációjáról.
Akkor felhívta András a figyelmemet, hogy még nincs zenei topic a fórumon, és hogy miért nem pattintok ide pár karcolatot.
Gondolkodtam, csináljam, vagy ne?! Megpróbálom:

Lovecraft munkássága leginkább a metál zenészek fantáziáját ragadta meg. Legalábbis metalheadként így tapasztaltam.
Más stílusokra igen kicsi a rálátásom, így a nyitó topik mindenképp erről fog szólni!

A Metal Archives nyilvántartásában jelenleg 373 bejegyzés szerepel lovecrafti szöveg témára szűrve.
Ezek a zenekarok szerte a nagy világban, különböző gitározós-dobolós-ordibálós stílusban állítanak emléket a Mesternek és dolgozzák fel a történeteit, vagy írnak újakat általa inspirálódva.
A szám adatok nem relevánsak, hiszen a direkt HPL témájú zenekarokon kívül rengeteg más banda csatlakozott 1-2 lovecrafti dallal a táborhoz.
A teljesség igénye nélkül össze szedtem nektek párat:

1.) Black Sabbath - Behind The Wall of Sleep

Aki hallgat metált, hallott már Black Sabbath-ot és ismeri is a fenti dalt.
Végtelenségig leegyszerűsítették a Beyond the wall of sleep novella mondanivalóját, de attól még az egyik leghíresebb HPL adaptációról beszélünk.

2.) Cradle of Filth - Cthulhu Dawn
A 2000-res, Midian album 2. tételét a legfeldolgozottabb és legnépszerűbb lovecrafti istenség inspirálta.
Itt meg is állnék pár említésre méltó Cthulhu feldolgozásnál:
The Vision Bleak - Kutulu!
Iced Earth - Cthulhu
Metallica - The Call of Ktulu
Deathchain - Cthulhu Rising
Samael - Rite of Cthulhu

3.) Mercyful Fate - The Mad Arab
King Diamondék a 4. albumuk 4. dalában Abdul Alhazred-nek állítottak emléket.
A Necronomicon Cthulhu mellett a legismertebb Lovecraft ezköztárából. Ezt a témát is megkörnyékezte pár banda:
Hypocrisy - Necronomicon
Vader - Necronomicon

4.) Nile - Beneath Eternal Oceans of Sand
Az amerikai brutal-death metált játszó Nile debütáló albuma, az Amongst the Catacombs of Nephren-Ka. A cím már eleve lovecrafti vonatkozású, a záró dal szövegét pedig kifejezetten A kívülálló inspirálta.

5.) Dawn of Relic - The Last Dance of Sarnath
A finn melodic-black csapat első albuma, a One Night in Carcosa nem csak címében, de hangulatában és a dal listában is kifejezetten lovecrafti.
A második albumuk címe Lovecraftian Dark, már nagyjából csak címében és a dalok sötétségében idézi a Mestert, az utolsó kiadott anyaguk pedig már csak utóbbiban. Nem titkolom, a jelen válogatásban ők az abszolút kedvencem.

A listám nagy mértékben hiányos, és kifejezetten azokra az előadókra koncentráltam, akik nem a teljes munkásságukat szentelték Lovecraft művészetének öregbítésének, hanem azt csak alkalmanként használták. (valamint azokra, amiket ismerek is)

Szerkesztve: 10 hónap telt el 19 alkalommal - Mortii

Mortii

Idéz
Közzétéve : 29/11/2019 4:25 du.
T.J., Vidra és Mister Noyes kedvel
Témacímkék
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Lesz mit válogatnom megint. Egyébként King Diamondról még Vidra Gyula írt egy elég jó kis cikket a TBA-ra. Spoilerbe idemásolom.

Spoiler
King Diamond és a Mercyful Fate munkásságának Lovecrafti elemei

King Diamond életművével kapcsolatban túlzás lenne azt állítani, hogy kiemelkedően sok lenne benne a nyilvánvalóan Lovecrafti elem, és első gondolatra csak 1-2 dalát szerettem volna bemutatni, más zenekaréval egyetemben, akik szintén pár szerzeménynek erejére megemlékeztek Lovecraftról. Hogy ez a cikk végül miért is szól csak róla? Több forrásból olvastam hogy KD nagy rajongója Lovecraftnak, így áttanulmányoztam mennyire is lehet igaz., amíg ő nem vall egyértelmű színt. King Diamond a nyolcvanas években kezdte az énekesi karrierjét a Mercyful Fate-el a heavy metálosabb, tradicionálisabb hangzású black metál zenekarral. A dalszövegek elsősorban az ördögimádásról, a sátánnal kötött paktumokról, és a kárhozatról szólnak. Több dal is szól boszorkányok rituáléiról, de az 1994-es Time lemezen lévő Witches Dance mintha a Dreams in the Witch House által inspirálódott volna.

Egy alvajáró férfit valami titokzatos erő, hideg kezek formájában hívják be az erdőbe, ahol boszorkányok táncolnak körbe egy kecske alakot. A férfi nem hajlandó elfogadni hogy álmodik, mert túl valóságos, az élmény viszont túlságosan hihetetlen és gonosz hogy tényleg megtörténjen. Igazán ádáz dal, ahol a táncoló boszorkányok közül aki elesik, annak égnie kell. Hasonló témájú dal az Under the Spell, ahol  az elbeszélő nem tudja mit keres a Walpurgison, és amikor megjelenik Ő, a le nem írt felismeréstől elborzad, hogy nem lenne szabad itt lennie, és megértenie mi történik körülötte.

Közvetlenül a Witches Dance után jön a The Mad Arab című dal az albumon, ami eredetileg a kiinduló pontja volt ennek az írásnak

Itt maga Abdul Alhazred jelenik meg, aki vándorútja során az éjszaka arra ébred, hogy a szikla ami mellett megpihent, a levegőbe emelkedett és alatta egy rémületes rituálé folyik, ahol kígyószerű lényeket idéznek meg ismeretlen nyelveken, gonoszul kántálva. A borzalmat megtapasztalva megpróbál elmenekülni, és a szövegkönyv jelzi: története még folytatódik.

Az Into the Unknown lemez legvégén foglal helyet a Kutulu (The Mad Arab II)

Alhazred, az őrült arab lassan kezdi elveszíteni teljesen az eszét, miközben írja a Necronomicont. Állandóan figyelik őt, ha nem is közvetlenül mögötte, akkor a fejében, és suttogják “Kutulu”. Megemlíti, hogy ismeri az összes “Ancient One”-t, akiket már egy korábbi dalban is megemlít King Diamond, a Castilo Del Mortesben. Itt az ókori spanyolországban egy óvatlan ember, varázslattal játszadozva nyit meg szentségtelen kapukat, ahonnét ördögszerű lények özönlenek ki, akiket “Ancient Ones”-nak, neveznek. Sajnos a lovecraftiság hamar ki is merül a Castiloban, ugyanis ezek a lények a mennyek és poklok csatáját vívják meg.

King Diamond a szóló konceptlemezein elsősorban kísértettörténetek szerepelnek, de van pár olyan motívum amit Lovecraft is szeretett használni, mint például mások testének elbitorlása, és a személyes múltból, családi örökségből érkező rémségek. Az Abigail történetében az elbeszélő ősének meg nem született fattya veszi át az irányítást a felesége felett. A fogalmon kívüli, név nélküli lények és az őrület mint például a Them c. Lemezen, vagy a főhős szembesülése azzal, hogy az ember által ismert világról alkotott hit felbomlik, és képtelen azt feldolgozni. A House of God-ban, egy templom pincéjében a főhős megtalálja Jézus Krisztus mumifikált tetemét, és megjelenik egy önmagáról többes számban beszélő entitás, ami szembesíti vele, hogy minden amit hitt az egy kozmikus átverésNincs Isten, nincs Sátán, csak ez a valami és a színjáték amivel az embereket összezavarja, és ezáltal nyer erőt, erről nekem Nyarlathotep jut eszembe…

Idáig King Diamond esszenciális Lovecrafti lemezt még nem készített, de most hogy egyre nagyobb divat ráhivatkozni, talán már a következő története végre a kozmikus horrora fog épülni, és remélem így is lesz, ugyanis mindene meg van hozzá, hogy álmatlan éjszakákat okozhasson vele a hallgatóknak.

“I was no more scared of dying, but I was terrified of knowing the truth.”

– This Place is Terrible

Vidra Gyula

VálaszIdéz
Közzétéve : 03/12/2019 8:59 de.
Mortii kedvel
Mortii
Jelölt

@tj

Próbáltam playlistet linkelni a felsorolt dalokról, de valahogy nem akar összejönni :/

Mortii

VálaszIdéz
Közzétéve : 03/12/2019 10:02 de.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

@mortii

Sajnos a külsős linkmegosztás még nem működik, YT videók megosztása például. Erről infó: https://forum.lovecraft.hu/forum/gyakran-ismetelt-kerdesek/ami-meg-nem-mukodik-de-idovel-elerheto-lesz/

Azonban azt meg tudod csinálni, hogy hozzászólásodban beírod a szám címét, előadót stb., majd kijelölöd, és a Hivatkozás beillesztése/szerkesztése gombra kattintasz itt a szövegformázó menüben. Feljön a panel, ott pedig be tudod adni mondjuk a YT videó linkjét az URL sorba. OK-t nyomsz és megjelenik a linked, a beírt számcím stb lesz a link.

Nagyon kéne az a beépülő modul a fórumhoz, reméljük előbb utóbb meg lesz. Ha majd az év végén minden közösségi tevékenység ide irányul a Fórumra, csak lesz valaki aki támogat majd minket. 😉 

VálaszIdéz
Közzétéve : 03/12/2019 6:48 du.
Mortii kedvel
Mortii
Jelölt

@tj

Köszi a tippet! Megpróbálom 🙂

A közösség ereje legyen a közösséggel! Fasza a fórum egyébként, remélem bepörög. 🙂

Mortii

VálaszIdéz
Közzétéve : 04/12/2019 8:09 de.

Jómagam is szeretem a heavy metalt, nem véletlen, hogy a telefonom csengőhangja a Metallica The Call of Ktulujának bevezető szakasza. A fenti bandák és albumok egy részét is ismerem – a többit pedig meg fogom hallgatni.
Én is ajánlanék egy albumot: a német Rage együttes 2003-as Soundchaser című albuma koncept album, amely egy olyan saját történetet mesél el, amit Lovecraft inspirált. Zeneileg pompás csemege rengeteg fülbemászó riffel Victor Smolskitól és kőkemény, agresszív dobhangzással az egyébként haláli jó fej Mike Terranától.
Érdekesség, hogy kedvenc bandám, az Iron Maiden 1985-ös Live After Death című koncertlemezének borítóján a sírjából éppen előtörő Eddie sírkövén olvasható az ismert idézet: „»That is not dead / Which can eternal lie / Yet with strange aeons / Even death may die« H. P. LOVECRAFT”.

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 04/12/2019 5:45 du.
Mortii kedvel
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

@mr-noyes

Ja tényleg Iron Maiden, ezt már rég megakartam osztani veled.

Mármint a képet, mert a sör már régen elfogyott. Galád ócska egy ital volt. 🙁

VálaszIdéz
Közzétéve : 05/12/2019 11:15 de.

@tj

Nekem annak idején ízlett a Trooper – de persze ízlésen nem lehet és nem is kell vitatkozni. Lassan három éve viszont 99%* absztinens vagyok, így már nem iszom sört.

És hogy ne csak OFFoljak, álljon itt a Metallica másik lovecrafti száma, méghozzá az S&M koncertről:

Metallica - The Thing That Should Not Be

*Azért csak 99%, mert az utóbbi három évben kb. 1,5 dl skót whisky (kb. öt alkalomra elosztva) a téli hidegben, és 3 nagy pohár fröccs nyári melegben azért jól esett. 🙂 

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 05/12/2019 12:10 du.
Mortii kedvel
Mortii
Jelölt

@mr-noyes

Mikor össze dobtam a listát, gondolkodtam, hogy inkább a The thing...-et tegyem-e be, de maradtam a Kutulu-nál 🙂
Egyébként tervezem folytatni a listát, de még a saját zenei múltamban is kutatásokat kell végeznem, mert az utóbbi pár évben rááltam kb. 5-6 nem épp lovecrafti előadóra, és azokat nyúzom folyamatosan. 

Szóval, bármilyen nem 100%-ban lovecrafti* banda adadptációit szívesen fogadom (vagy ajánlom az enyéimet, egy akár a fentinél jobb 2. poszthoz)  🙂

 

*ezeket külön gyűjtögetem, egy említésre méltó lista összeállítására

Mortii

VálaszIdéz
Közzétéve : 05/12/2019 2:08 du.
MHPLT
Nagy Öreg

A topicot áthelyeztük a Lovecraft fő téma alá.

"Never Explain Anything" - H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 21/12/2019 6:26 de.
hfeco
Áldozat

<a href=" törölt link "> törölt link

Sziasztok, az Ultar egy orosz zenekar, a komplett produkció lovecrafti. Érdemes őket is megnézni, meghallgatni, atmoszférikus poszt-black a stílus, szerintem egész jól hozza a mester által elképzelt, a műveiben megteremtett hangulatot. Persze ez a hangulatteremtés dolog szubjektív, de nekem tetszett.

VálaszIdéz
Közzétéve : 24/12/2019 1:07 du.
hfeco
Áldozat

ultar pont bandcam pont com 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 24/12/2019 1:08 du.
Mortii és SorgUR kedvelés
SorgUR
Jelölt

Az Encyclopaedia Metallum adatbázisában szereplő 377 „lovecrafti” mellett van további 69 „Cthulhu-mítosz” szövegtémájú banda is (bár lehetnek átfedések).

Személyes kedvenceim:

- Thergothon

- Blood of Kingu

- Ultar

- The Great Old Ones

- Csejtey

- Fields of the Nephilim [gothic rock]

- 人間椅子 (Ningen Isu) [hard rock]

 

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/12/2019 9:32 de.
hfeco és Mortii kedvelés
Vidra
Beavatott
Közzétette:: @sorgur

- Fields of the Nephilim [gothic rock]

Hu, de szeretem őket! Pár éve vásároltam Dortmundban egy ilyen közel összkiadást:

https://www.discogs.com/Fields-Of-The-Nephilim-5-Albums/release/5129800

Triviális érdekesség, a frontember Carl McCoy szerepelt a Hardware c. Richard Stanley filmben (ügye ő rendezte a Szín az űrböl filmet is), Iggy Poppal, és Lemmyvel

Közzétette:: @tj

Galád ócska egy ital volt.

Ez annyira szépen hangzik, gyorsan át is veszem. Egyébként ezek a "zenekaros" sörök általában nem túl jók, a nagy többség szerint: szép az üveg, sivár a tartalom. Nekem sincsenek túlságosan magas igényeim, de hát én nem is vagyok a valahai Nagykanizsai Sörgyár otthonának gyermeke! 😉 Sosem feledem kirohanásod, a Balatoni világos ellen tett megjegyzésem kapcsán 😀

Közzétette:: @mortii

Lovecraft munkássága leginkább a metál zenészek fantáziáját ragadta meg. Legalábbis metalheadként így tapasztaltam.
Más stílusokra igen kicsi a rálátásom, így a nyitó topik mindenképp erről fog szólni!

Anno több zene témájú cikket írtunk a TBA-ra, nem csak metál témában, igazi kincseket találhatsz a zsáneren kívül:

https://www.theblackaether.com/category/popkult/zene/

Rock opera is készült:

https://www.theblackaether.com/2016/08/02/dreams-witch-house-lovecrafti-rock-opera/

 

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/01/2020 2:14 du.
Mortii kedvel
Mortii
Jelölt

Az előző, nagyra sikeredett Lovecraft-ihlette metál injekció után itt egy kisebb adag:

 

1. Mekong Delta - The music of Eric Zahn (album)

A német thrasherek második, 1988-as lemezét a méltán népszerű hegedű művész után nevezték el,
valamint a dalok is neki állítanak emléket:

https://www.youtube.com/watch?v=cxc9XAqQQyk

https://www.youtube.com/watch?v=L4EBFDrvf9Y

 

2. Gate of Abydos - Dimensions of the vile (album)

A gödöllöi G.O.A. egy hangzásában és hangszerelésében is sötét anyaggal rukkolt elő a tavalyi évben.
Albumuk teljes egészében lovecrafti ihletésű, olyan darabokkal, mint a Daemon Sultan, az Interstellar Genocide vagy
a nyitó Reverence for Destruction. Nyaktiló!
Érdemes szemmel tartani a srácokat, a facebook oldalukon tett ígéretük szerint Poe következik.

https://www.youtube.com/watch?v=hnliriVwGhg

https://www.youtube.com/watch?v=6Nc0dt5HUSI

 

3. Electric Wizard

A brit stoner banda számomra újdonság, főleg, hogy nem vagyok nagy fogyasztója a stílusnak, de kutatásaim során szemet (és fület) szúrtak a Mester ihlette dalok.
Ilyenek a Dunwich és a Weird Tales: I. Electric Frost II. Golgotha III. Altar of Melektaus:

https://www.youtube.com/watch?v=0xA_Qfj8ErY

https://www.youtube.com/watch?v=785873fz_y8

 

4. Darkest of the Hillside Thickets

A kanadai formáció nem igazán metált játszik, de muszáj bemutatnom őket. Lovecraftot leginkább a keményebb stílusok, vagy az ambient öleli keblére, ezzel szemben ezek a srácok a könnyed, néha már-már pszichedelikus rock-punk stílusban emlékeznek a Mesterre!
Első albumuk a Chthulhu Strikes Back, szerintem óriási! Egyébként a teljes munkásságuk HPL és a Cthulhu mítosz körül forog. Fogyasztásuk ajánlott:

https://www.youtube.com/watch?v=aeYXD4891f8

https://www.youtube.com/watch?v=QOTq-DPf2sI

https://www.youtube.com/watch?v=rDeLx0R4168

 

5. My Own Grave - Beneath Dark Waves

Nincs lovecrafti metál válogatás Cthulhu nélkül!
A svéd death metal horda 2007-es Unholy EP-jén jelent meg a Beneath dark waves. Véleményem szerint
gyönyörű gutturális darab:

https://www.youtube.com/watch?v=43D49h4mYFA

 

 

Mortii

VálaszIdéz
Közzétéve : 22/05/2020 1:47 du.
Majkopolo
Áldozat

Arkham Witch 

VálaszIdéz
Közzétéve : 22/08/2020 7:12 de.
Megosztás:
Scroll to top