Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

Arthur Machen  

  RSS

Körülbelül öt perccel ezelőtt bontottam ki a Dunwich Markettől érkezett csomagot, melyben A nagy Pán isten és más szentségtelen történetek című kötet érkezett. Már akkor, amikor kivettem a Foxpost automatából éreztem, hogy súlyos és tekitélyes kötetet jelentetett meg az Azilum és a TBA. De most, amikor kivettem a csomagból és megláttam a könyvet, kicsúszott egy „...a büdös mindenit!” a számon. Természetesen csak átlapozni volt időm, de egek! micsoda kiadvány! Nem túlzok, amikor azt írom, hogy sok profi kiadó példát vehetne a könyv kiállításáról és minőségéről. A papírminőség, a tipográfia, az illusztrációk (mennyi csemege Benczúrtól a korabeli London térképig!) mind-mind nagyon „egyben vannak”! Túlzásnak tűnhet, de úgy vélem, igazi bibliofil kinccsel gyarapodnak azok a könyvbarátok, akik gyűjteményükben tudhatják a kötetet. A könyvkiadás történetében nem ritka (de egyáltalán nem evidens), hogy egy amatőr kiadvány professzionálisabb, mint a nagy könyvkiadók kiadványai. Jelen esetben ez a kiadvány feltétlenül etalonként szolgálhat arra nézvést, hogyan is kell a klasszikusokkal bánni. Gratulálok mindenkinek, aki részt vett a könyv megjelentetésében, látszik, hogy szívvel-lélekkel készült, a végeredmény pedig joggal ad okot a büszkeségre! Alig várom, hogy belemerülhessek Machen világába!

És egy kis érdekesség Arthur Machennel kapcsolatban, amire pár napja találtam rá az interneten:
https://index.hu/tudomany/til/2019/12/04/monsi_csata_angyalok_elso_vilaghaboru_nagy-britannia_isteni_beavatkozas_arthur_machen_novella/

Szerk.:
Egyetlen szépséghibája van a kötetnek, ez pedig a kötés. Sokkal jobban örültem volna, ha nem ragasztott, hanem valódi cérnafűzött kötést kap a könyv. Nagyjából tisztában vagyok az ezzel kapcsolatos nehézségekkel és azzal, hogy a fűzés jócskán megdobta volna a kiadvány árát, de tartósság tekintetében nem lehet egy lapon említeni a fűzött és a ragasztott kötést. Valószínűnek tartom, hogy fel is merült a dilemma a kötet tervezésekor, és tökéletesen megértem, hogy a ragasztott kötés „győzött”. Persze ragasztott kötés és ragasztott kötés között minőség tekintetében sok különbség lehet és csak remélni merem, hogy a Machen kötet ragasztásának tartósságára nem lesz panasz .

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

Idéz
Közzétéve : 14/12/2019 12:12 du.
T.J. kedvel
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Köszönjük szépen! Továbbítom Somogyi Gábornak, a kötet szerkesztőjének a gratulációt.

Ez az első ilyen kötésű könyv a nyomdától, igazából a puding próbája az evés lesz. Az oldaltükör lehetett volna egy kicsit szűkebb talán, az mindenképpen kímélné a kötést is. A nyomda eddig mindig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, eddig még nem kellett csalódnia munkájukban. szerintem most sem fogunk. 😉

VálaszIdéz
Közzétéve : 15/12/2019 7:31 de.
Vidra
Beavatott
Közzétette:: @mr-noyes

 

És egy kis érdekesség Arthur Machennel kapcsolatban, amire pár napja találtam rá az interneten:
https://index.hu/tudomany/til/2019/12/04/monsi_csata_angyalok_elso_vilaghaboru_nagy-britannia_isteni_beavatkozas_arthur_machen_novella/

 

Ez hatalmas sztori, olvastam már róla fordítások miatt, cikkírással kapcsolatban. Szoktam vele példálózni, tömegpszichózisokkal, illetve városi legendákkal kapcsolatban, amikor önálló életre kel egy fiktív dolog, és emberek fanatikus meggyőződéssel állítják, hogy az igaz. Lovecraft életműve erre kitűnő példa, a Nekronomikon, vagy a Cthulhu-mítosz. Mark Stavish könyve, az Egregorok külön foglalkozik ezzel, milyen eszmei "entitásokat" teremtettek a rémtörténetírók a század első felében. Az okkult szerző szerint: Machen akaratlanul (?) is egy (szószerinti) szellemet alkotott meg, amit az egyházi liturgiák, és a tömegek kollektív hite erősített meg.

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/01/2020 10:45 de.
Megosztás:
Scroll to top