Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

HPL ToTó kérdések és megfejtések  

  RSS
MHPLT
Nagy Öreg

Az OHPLT egyik igencsak izgalmas és hasonlóképp kegyetlen eseménye volt a HPL ToTó. A játék kvízkérdéseit Molnár András és Vidra Gyula állította össze, minden bizonnyal sokat csuklottak aznap este, mert enyhén szólva sem volt könnyű a kvíz. Az is igaz, hogy a Galaktika, Gabo kiadó, Agave Könyvek, Fumax kiadó, The Gift Forge, Dunwich Market támogatásával értékes ajándékokat lehetett nyerni.

Nem véletlenül mondjuk mindig, hogy szorgalmasan böngészd az Interaktív H. P. Lovecraft Biográfiát, ugyanis a kérdések többségére megtalálható benne a válasz.

Tartozunk még a HPL Totó 13+1-es megfejtéseivel. Íme a kérdések és válaszok.

 

1. Lovecraft alábbi írásai közül melyiket nem egy álom ihlette?

A) Nyarlathotep

B) Randolph Carter vallomása

C) Onnan túlról

Az Onnan túlról megszületésében jelentős szerepe volt Hugh Elliot 1919-es tudománynépszerűsítő könyvének, A modern tudomány és a materializmusnak (Modern Science and Materialism).

 

2. Mely klasszikus rémtörténetet nevezte Lovecraft a valaha írt legkiválóbb rémtörténetnek?

A) Edgar Allan Poe: The Fall of the House of Usher

B) Algernon Blackwood: The Willows

C) Arthur Machen: The White People

1920-ban Lovecraft már egész bizonyosan találkozott egyik későbbi írói példaképe, Algernon Blackwood munkásságával; erről tanúskodik az a levél, amelyet 1920 áprilisában írt a „Gallomónak”. A kötet, amelyről mesél, az Incredible Adventures, öt elbeszélés gyűjteménye. Beszámolója alapján Lovecraft nem tűnik túl lelkesnek, és szemlátomást itt még odébb vagyunk attól, hogy a brit pályatárs The Willows, azaz A füzek című elbeszélését minden idők legjobb rémtörténetének nevezze. Ám ezen véleménye később markánsan megváltozott.

 

3. Walter Gilman egy álmában hol találja magát?

A) A Yuggoth bolygó egyik szakadékánál

B) Shub-Niggurath erdejében egy oltárnál

C) A Nagy Öregek városának oszlopainál

Walter Gilman a The Dreams in the Witch House főszereplője, aki álmában kerül át más dimenziókban, ahol a Fekete Ember, Keziah Mason és Brown Jenkin keseríti meg az életét. Az A és B válaszokat a totó szerkesztőinek gonoszsága eredményezte.

 

4. A hétéves Lovecraft melyik irodalmi művet írta újra vers formájában?

A) Odüsszeia

B) Aeneis

C) Iliász

A vers címe The Poem of Ulysses: Written for Young People / Ifjak Odüsszeiája, melyet Hőnyi Katalin fordításában el is olvashatsz a honlapunkon.

 

5. A Patkányok a falban elbeszélője hány macskával költözik be ősei kastélyába?

A) 7

B) 8

C) 9

"Amint mondtam, 1923. július 16-án költöztem oda. Háztartásom hét szolgálóból és kilenc macskából állt, az utóbbiakat különösen szeretem. Legidősebb macskám, Nigger-Man hétéves volt, és bostoni otthonomból, Massachusettsből jött velem; a többit akkor szedtem össze, amikor Norrys családjánál laktam, az építkezés alatt."

 

6. Melyik könyv Lovecraft kitalációja?

A) A rémületes Azathoth könyve

B) A borzalmas Unaussprechlichen Kulten

C) A felkavaró De Vermis Mysteriis

Az Unaussprechlichen Kulten Robert E. Howard, a De Vermiy Mysteriis pedig Robert Bloch elméjéből pattant ki.

 

7. Az alábbiak közül ki vett rész Lovecraft temetésén?

A) Harry K. Brobst

B) Kenneth Sterling

C) George W. Kirk

Na jó, ez tényleg nehéz kérdés volt. Inkább nem nevesítjük a kitalálóját. Brobst gyakran látogatta meg a HPL-t a Butler Kórházban betegsége alatt. 1937. március 2-án és március 13-án levelet írt R. H. Barlow-nak, leírva a HPL állapotát; megkérdezte HPL-t hogy érzi magát, ő így válaszolt: „A fájdalom néha elviselhetetlen.” Brobst és felesége 1937. március 18-án részt vett a HPL temetésén.

 

8. Milyen bonyodalom merült fel a Lovecraft-házaspár New York-i esküvője előtt?

A) Lovecraft eltévedt New York forgatagában

B) A pár összeveszett Lovecraft egy rasszista megjegyzése miatt

C) Lovecraft elvesztette egyik művének szövegét

Ez pedig nem volt más, mint az Under the Pyramids (A fáraók börtönében). Lovecraft az esküvője napján, illetve az azt követő két napon gépelte be a kéziratot, ugyanis az első kéziratokat a providence-i pályaudvaron felejtette! A művet a Weird Tales A fáraók börtönében (Imprisoned with the Pharaohs) címmel közölte 1924. május-június-júliusi, évfordulós számában. Ez volt az egyetlen olyan írása, amelyért már a közlés előtt kifizették.

 

9. Mely női ismerősével keveredett (bizonyítást sohasem nyert) románc gyanújába Lovecraft az amatőr mozgalomban?

A) Edith Miniterrel

B) Winifred V. Jacksonnal

C) Zealia Bishoppal

Winifred Virginia Jackson 1915 októberében csatlakozott a United Amateur Press Associationhöz, ahol sűrű levelezést és termékeny alkotói együttműködést folytatott Lovecrafttal. Állítólgos intim kapcsolatukról egy George T. Wetzel nevű férfi nyilatkozott az 1950-es években, egy amatőr ismerősének levele alapján; megjegyzése szerint az amatőr közösségben mindenki azt gondolta, Lovecraft frigyre lép Jacksonnal. E többszörösen közvetett gyanún túl nincs bizonyíték a románcra.

 

10. Miről nevezetesek A lesben álló rettenet illusztrációi, amelyek a Home Brew magazinban való megjelenéshez készültek?

A) Nyers brutalitásuk megbotránkozást keltett az olvasók körében

B) Alkotójuk pajzán utalásokkal dúsította őket

C) Az alkotó saját magát is megörökítette rajtuk

A Herbert West, az újjáélesztő után George Julian Houtain (1884-1945) újabb felkérésére Lovecraft megírta A lesben álló rettenetet. A novella illusztrálására a néhány hónapja megismert Clark Ashton Smitht (1893-1961) kérte fel, aki a képeket meglehetősen pajzán utalásokkal dúsította. Ezeket az utalásokat Lovecraft szemlátomást nem észlelte, de legalábbis nem kommentálta: Smith képzőművészetének lelkes hódolójaként elragadtatással áradozott a képekről.

Clark Ashton Smith grafikája a novella harmadik fejezetéhez. Smith jót mulatott a képek elkészítésekor. Érthető: nem sok Lovecraft-íráshoz tartozik olyan illusztráció, amelyen egy meztelen nőre emlékeztető fa tövében egy hímvessző ujjong a kezeit lengetve. Az illusztráció mindenesetre kiválóan illeszkedik mind általánosságban a Home Brew koncepciójába, mind a konkrét – 1923. márciusi – szám borítójához, amelyen egy mókus „belátást nyer” egy nő szoknyája alá

 

11. Mely csillaghoz volt köthető a Joe Slatert megszálló entitás nemezise?

A) Aldebaran

B) Algol

C) Arcturus

Joe Slater a Beyond the Wall of Sleep (Az álom falain túl) szereplője. Lovecraft a New York Tribune 1919. április 27-i számában olvasott a Catskill-hegységről és az ott élő, hanyatló közösségről. Nem sokkal később írta meg a novellát, amelynek központi alakja az elolvasott cikkből kapta a Slater vezetéknevet.

"Az elnyomóról nem beszélhetek. Ti a földön tudatlanul megéreztétek távoli jelenlétét – ti, akik oda sem figyelve Algolnak, a Démoncsillagnak kereszteltétek a hunyorgó fároszt. Meg kell találnom, le kell győznöm az elnyomót, akivel hiába harcolok eonok óta, mert visszatart a test tehetetlensége. Ma éjjel Nemezisként elindulok a lángoló, kataklizmikus bosszú útján. Figyelj majd meg az égen, a Démoncsillag közelében."

 

12. Egy örökifjú vándor keresi szülővárosát, Airát. Mely mű környékére biztosan nem téved?

A) Ulthar macskái

B) Polaris

C) A végzet, amely elérte Sarnath-ot

Iranon az antik múltban élt, ahol a Polaris, és a Sarnath is játszódik, míg Ulthar az álomvilágban történik. Iranon azt mondja, hogy "sokáig lakott Olathoe-ban, Lomar földjén", utalva Lovecraft Polaris című novellájára. Ez arra utal, hogy a The Quest of Iranon ugyanabban a világban és korszakban zajlik, mint a "Polaris", azaz egy őskori Földön. Ie 24.000-ben.

 

13. A Pnakotikus kéziratok eredetije honnan származik?

A) Az ausztráliai Nagy Homoksivatagból

B) Az Arab-félszigetek sivatagából

C) Az egyiptomi Keleti-sivatagból

Az elveszett város Pnakotus (Könyvtárváros, Az Elveszett Város) az ausztráliai Nagy Homoksivatagban található. Ebben az ősi városban helyezkedik el Yith Dicső Népének hatalmas könyvtára, ahol a Pnakotikus kéziratokat őrzik, ahol Nathaniel Wingate Peaslee járt a The Shadow out of Time (Árnyék az időn túlról) történetben.

 

+ 1. Lovecraft mely művében kerül először említésre az Innsmouth helynév?

A) A különös, magas ház a ködben

B) Celephaïs

C) A fehér hajó

"Még mindig ő uralkodik, és örökké boldogan fog uralkodni, habár a sziklák alatt Innsmouthnál a csatorna hullámtörői csúfolódva játszadoztak egy csavargó testével, aki hajnalban botladozott keresztül a félsivatagos városon; játszott csúfolódva, és feldobta azt a sziklákra a repkényborította Trevor Toronyhoz, ahol egy igen kövér és különösen visszataszító milliomos sörfőző élvezi a letűnt nemesség megvásárolt atmoszféráját."

És milyen volt Innsmouth valójában? Annyi bizonyos, hogy HPL-t Newburyport ihlette Innsmouth megalkotásában. Képeslapok és újságkivágások Newburyportról a 19. század végéről és a 20. század elejéről. Rowley, Plum-sziget, B&M…

https://tentaclii.files.wordpress.com/2019/07/1930s-merrimac-river-newburyport-mass-postcard-t13

Szerkesztve: 11 hónap telt el 7 alkalommal - MHPLT

"Never Explain Anything" - H. P. Lovecraft

Idéz
Közzétéve : 19/11/2019 8:33 de.
Témacímkék
Megosztás:
Scroll to top