Megosztás:

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

H. P. Lovecraft: The Silver Key / Az ezüstkulcs  

  RSS
P. Zoltan
Jelölt

„[…]Carter megfeledkezett róla, hogy az egész élet képsor az agyban, melyben nincs különbség a valós dolgok és a belső álmok között, és nem létezik ok, amely alapján egyiket többre lehetne becsülni a másiknál.”

Jól emlékszem rá, hogy középiskolás koromban - lehettem vagy 15 éves - valamelyik unalmas órán olvashattam ezeket a sorokat először a pad alá bújtatott Lovecraft-kötetben. Lehetséges, hogy éppen irodalomóra volt. Ez, és az ezt követő sorok, amelyeket a műben Lovecraft Randolph Carter-en keresztül fejt ki, elementáris hatással voltak rám akkor. Valami olyasmit jelentettek, amely radikálisan szembement azzal az erőltetett "életeszménnyel", amely általában az iskolában, vagy a családban uralkodott és szinte tökéletesen illett arra, amit az engem körülvevő dolgok kapcsán kamaszként éreztem. 

Odaláncolták a valósághoz, aztán addig magyarázták, hogyan működnek a dolgok, amíg a titok el nem tűnt a világból. Amikor panaszkodott, és el akart menekülni a szürkület birodalmaiba, ahol színes elmeforgácsaiból és dédelgetett képzettársításaiból ötvözött lélegzetelállítóan ígéretes és kiapadhatatlanul gyönyörűséges látványokat a mágia, a tudomány legfrissebb vívmányaira hívták fel figyelmét, azt akarták, hogy az atom örvénylésén, az égi dimenziók rejtelmein álmélkodjék. És mikor vonakodott ujjongani a megismerhető és mérhető dolgokon, azt mondták, hiányzik belőle a képzelőerő, és éretlenségében jobban szereti az álombéli illúziókat a fizikai teremtés illúzióinál.

Azonban nem csak a mű filozófiai mondanivalója tette rám elementáris hatást - amelyet akkor persze még nem éltem meg ilyenként - hanem még inkább a novella elképesztő hangulata: az idősíkok csodás egymásbajátszása, amely párhuzamba állítható az irodalmi "síkokkal" is: ahogyan az írás fokról-fokra átmegy egy filozofikus esszéből magávalragadó történetté. Tulajdonképpen az Ezüskulcs egy "hangulattanulmány"(Lovecraft A Szín az űrből-kapcsán használta valahol ezt a kifejezést), cselekménye alig van, de nincs is az írásnak erre kifejezett szüksége. A szöveg költőisége által felkeltett képek szuggesztivitása már önmagában sokkal megrázóbb hatású, mintha a novella végén valamiféle óriási csattanó volna, netán egy szörny jelentkezne. Vélemény szerint HPL ebben volt a legjobb: az atmoszféra olyan sűrítésében, amely képes az olvasót képes szimbolikusan kiragadni saját teréből és idejéből - ahogyan Carter is átlépi a tér és idő korlátait. 

 

Idéz
Közzétéve : 07/02/2020 8:07 du.
Vidra, Mister Noyes és T.J. kedvel
Vidra
Beavatott

Kellemes borzongás szalad át rajtam mindig, amikor ez a történet eszembe jut, hogy miért is olyan jó.

Anno írtam is róla egy rövidke ajánlót:

https://www.theblackaether.com/2018/01/20/silver-key-1926/

Illetve egy film/sorozatepizód ajánlót is írtam:

https://www.theblackaether.com/2018/02/06/foszerepben-randolph-carter-silver-key-filmfeldologzasok/

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 08/02/2020 11:34 de.
P. Zoltan kedvel
Megosztás:
Scroll to top

Kérem Bejelentkezés vagy Regisztráció