Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

November 9. - The Strange High House in the Mist / A különös, magas ház a ködben  

  RSS
MHPLT
Nagy Öreg

H. P. Lovecraft 1926. november 9-én írta The Strange High House in the Mist című dunsaniánus novelláját.A különös, magas ház a ködben Lovecraft harmadik novellája, amelyben feltűnik Kingsport, és a második, amely azután íródott, hogy 1922-ben felfedezte Marblehead városát, amelyről aztán Kingsportot mintázta Az ünnepben. A különös, magas ház a ködben kevés szót szentel a város leírásának, mindemellett a rejtélyes házat övező tájhoz Magnolia szirtjei, valamint Gloucester környéke szolgáltatta az inspirációt. Lovecraft ezt az írását a 1927. július 5-i leveléhez csatoltan, a Cthulhu hívásának újraküldésekor juttatta el a Weird Talesnek, Farnsworh Wright azonban nem tartotta a magazin profiljába illőnek a művet. Később érdeklődött iránta Lovecraftnál, aki ekkor W. Paul Cookkal a The Recluse második számában tervezte megjelentetni. A lap kiadása azonban megfeneklett, így Lovecraft mégiscsak a Weird Taleshez fordult, amely az 1931. októberi számában adta ki a novellát.

"Az ódon Kingsporttól északra a sziklák gőgösen és különösen emelkednek teraszról teraszra, a legészakibb lejtőkig, melyek úgy nyúlnak az égbe, mint egy szürke, megfagyott felhő. Egy magányos csúcs áll ott, egy határtalan űrbe merülő széljárta szirt a meredek partok fölött, ahol a nagy Miskatonic lezúdul az Arkhamon túli mezőkre, magával sodorva az erdők legendáit és New England dombjainak apró, különös emlékeit. Kingsport tengerész népe úgy néz fel ezekre a sziklákra, ahogy más vidékek tengerészei a sarkcsillagra és aszerint osztják be az éjszakai őrséget, ahogy ezek a Nagy Medvét, Kassziópeiát, a Sárkányt mutatják. Számukra ez a szirt egy az égbolttal, és valóban, a szirt elrejtőzik előlük, köd rejti a csillagokat vagy a napot. Egyes sziklákat szeretnek, mint azt, amelynek groteszk arcélét Neptun Apónaknevezik, vagy azt, amelynek oszlopos fokai a "Járda" névre hallgatnak; de ettől félnek, mely oly közel van az éghez. A behajózó portugál tengerészek keresztet vetnek, amikor először megpillantják, a tapasztalt jenkik pedig a halálnál is komolyabb dolognak tartanák, hogy megmásszák, ha ez valóban lehetséges volna. Mégis áll egy ódon ház azon a szirten, és eténként az emberek fényt látnak apró ablakaiban." - Gálvölgyi Judit fordítása

További érdekességek és információ H. P. Lovecraft életéről és munkásságáról az interaktív biográfiában.

Szerkesztve: 8 hónap telt el 3 alkalommal - MHPLT

"Never Explain Anything" - H. P. Lovecraft

Idéz
Közzétéve : 09/11/2019 4:09 de.
Megosztás:
Scroll to top