Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

November 9. - The Haunter of the Dark / A sötétség lakója  

  RSS
MHPLT
Nagy Öreg

1935 novemberében (5.-9.) Lovecraft megírta utolsó teljesen eredeti novelláját, A sötétség lakóját. A történet az író fiktív kvázi-mitológiájához kapcsolódik, és egy játékos alkotói pengeváltás keretében jött létre: Robert Bloch 1935 tavaszán A csillagvámpír (The Shambler from the Stars) című novellájában „elpusztított” egy névtelen karaktert, akit egyértelműen Lovecraftról mintázott. Lovecraft biztosította barátját, hogy számára ez nem jelent problémát:

„Annak, akit illet!

Alulírott meghatalmazom a milwaukee-i (Wisconsin, USA) illetékességű Robert Bloch urat – Mijnheer Ludvig Prinn, a DE VERMIS MYSTERIS írójának reinkarnációját –, hogy teljes körű jogokkal felruházva ábrázolhassa, meggyilkolhassa, megsemmisíthesse, feldarabolhassa, átlényegíthesse, átváltoztathassa, vagy más módokon bántalmazza alulírottat a CSILLAGBÉLI CSOSZOGÓ című történetében.

H. P. Lovecraft

Tanúk:
Abdul Alhazred Friedrich von Juntz
Gaspard du Nord a lengi Cso-Cso Láma
(a le Livre d’Eibon fordítója) (az Unaussprechlichten Kulten szerzője)” – Galamb Zoltán fordítása

Ráadásul Lovecraft elfogadta a kihívást és előállt saját riposztjával, ennek megfelelően A sötétség lakójában tragikus véget ért Robert Blake alakja alig leplezett utalás a fiatal pályatársra. A sötétség lakója ugyan nem rejt a Lovecraft definitív írásaihoz fogható mélységeket, azonban egy kiválóan sikerült, atmoszférikus rémtörténet, amely méltó szerzője hagyatékához. A novella a Weird Tales 1936. decemberi számában jelent meg.

A képen a Federal Hillen egykor állott St. John’s Catholic Church látható, amelyről Lovecraft a sötétség lakójának otthonul szolgáló templomot mintázta. A templomot 1992. február 4-én lebontották.

"Még azok is, akik behatóan foglalkoztak az esetével, haboznak megkérdőjelezni, hogy Robert Blake valóban villámcsapás áldozata lett-e. Még az a lehetőség is fennáll, hogy a halál oka csupán egy erős elektromos kisülést követő idegsokk volt. Vitathatatlan. hogy tetőtéri műtermének valamennyi ablaka tökéletesen ép maradt, a természet azonban már gyakran bebizonyította az embereknek, hogy milyen meglepetésekre képes. Az arcára fagyott iszonyú kifejezést minden további nélkül az automatikus izomreflex számlájára lehet írni, amelynek talán semmi köze a halálát közvetlenül megelőző eseményekhez, míg naplóbejegyzései egyértelműen bizarr képzelőerejéből fakadtak, amit bizonyos babonás rögeszmék izgattak föl, néhány rég elfeledett dologgal egyetemben, melyekre röviddel azelőtt derült újra fény. Ami pedig a különös rendellenességeket illeti az elhagyott Federal Hill-i templomban, a megfontolt elemző ezeket minden bizonnyal öntudatlan – vagy esetleg nagyon is tudatos – szélhámosságnak tartaná, amelyben Blake részességét sem lehet teljesen kizárni." - Kornya Zsolt fordítása

További érdekességek és információ H. P. Lovecraft életéről és munkásságáról az interaktív biográfiában.

Szerkesztve: 8 hónap telt el 6 alkalommal - MHPLT

"Never Explain Anything" - H. P. Lovecraft

Idéz
Közzétéve : 09/11/2019 4:40 de.
Megosztás:
Scroll to top