Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

November 16. - From Beyond / Onnan túlról  

  RSS
MHPLT
Nagy Öreg

1920. november 16-án íródott és az Onnan túlról címet kapta az egyik korai novella, amelyben Lovecraft elkezdte feszegetni a tudományos megismerés határait és lehetőségeit, ezáltal gyakorlati példákban is formálódni kezdett az a később kifejtett elképzelése, hogy a „nem-természetfeletti kozmikus művészet” (non-supernatural cosmic art) nem ellentmond a természet törvényeinek, hanem kiegészíti azokat ott, ahol a fennálló ismereteink szerint hézagosak. Ebben az „őrült tudós” toposzára épülő műben Lovecraft az emberi érzékek és megismerés korlátozottságát hasznosítja félelemforrásként. Az Onnan túlról megszületésében jelentős szerepe volt Hugh Elliot 1919-es tudománynépszerűsítő könyvének, A modern tudomány és a materializmusnak (Modern Science and Materialism). A párhuzamos dimenziókat, valamint annak rémalakjait felfedő gép ötlete mindmáig megmozgatja az elemző hajlamú rajongók fantáziáját. A novella még kiforratlan koncepcióját Lovecraft továbbfejleszti későbbi fikciójában. Az Onnan túlról először a The Fantasy Fan 1934. júniusi számában jelent meg.

Tudtad, hogy a novellából készült egy nagyszerű magyar filmfeldolgozás is?

További érdekességek és információ H. P. Lovecraft életéről és munkásságáról az interaktív biográfiában.

Szerkesztve: 11 hónap telt el 3 alkalommal - MHPLT

"Never Explain Anything" - H. P. Lovecraft

Idéz
Közzétéve : 16/11/2019 9:36 de.
Domos és Mister Noyes kedvelés
Témacímkék
Megosztás:
Scroll to top