Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

Március 22. - At the Mountains of Madness / Az őrület hegyei (Lovecraft befejezi a kisregényt)  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

H. P. Lovecraft az 1920-as és ’30-as évek fordulóján több ízben tudatosan igyekezett elméleti keretet adni rémtörténetei számára. Ennek során formálódott meg elképzelése a nyíltan természetfeletti és az „evilági” irodalom pólusai között elhelyezkedő „nem-természetfeletti kozmikus művészetről” (non-supernatural cosmic art), amelyben a félelemforrás az ismert természeti törvények hézagaiban, határain túl rejlik. Elképzelésének leggrandiózusabb megvalósítása, egyúttal sokak szemében a Lovecraft-életmű csúcspontja a rengeteg hatást magába olvasztó Az őrület hegyei. A déli sarkvidéken játszódó történet olyan karakteres Lovecraft-lényeket vonultat fel, mint az Öregek és a shoggothok, szemléletes összegzése Lovecraft sokrétű természettudományos műveltségének, továbbá Lovecraft a spengleri ciklikus társadalomfejlődésről és az ideális társadalomról vallott kései álláspontjának tükre.

A kisregény ennek megfelelően sokrétű olvasatokra nyújt lehetőséget, emellett Lovecraft a cselekményszerkesztés és a stilisztika terén is kimagaslót alkotott. Lovecraft 1931 március 22-én fejezte be a kisregényt (február 24-én kezdte el írni), de a Weird Tales-főszerkesztő Farnsworth Wright 1931 júliusában visszautasította a kéziratot, ezért az elkeseredett Lovecraft évekig nem küldte el máshová. 1935 őszén Julius Schwartz elküldte a művet az Astounding Storiesnak, és a magazin három részletben, az 1936. február-március-áprilisi számaiban le is közölte, ebben viszont nem sok köszönet volt a sok szerkesztői módosítás miatt.

Idéz
Közzétéve : 23/03/2020 6:05 de.
Megosztás:
Scroll to top