Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

A lovecrafti mítoszon alapuló társas-, kártya-, és kockajátékok  

  RSS
SorgUR
Jelölt

 

A lovecrafti mítoszon alapuló társas-, kártya-, és kockajátékok

 

Az ún. Cthulhu-mítosz játékcsaládba tartozó társas-, kártya-, és kockajátékok listája:

https://boardgamegeek.com/boardgamefamily/5141/cthulhu-mythos

A lista szűkíthető műfaj, kategória, valamint játékmechanizmus szerint; továbbá elrendezhető név, megjelenés, értékelés, rangsorolás, és nehézség szerint is.

 

Egy általam létrehozott és szerkesztett kronológikus lista:

https://boardgamegeek.com/geeklist/266469/chronological-list-games-based-cthulhu-mythos

 

PNP (Print & Play) – avagy ingyenes, akár odahaza is kinyomtatható játékok:

https://boardgamegeek.com/geeklist/154624/cthulhu-pnp

 

Magyar nyelven is megjelent/elérhető játékok:

  • Arkham Horror 2nd Edition (FFG, 2005) / Rettegés Arkhamban (Delta Vision, 2006)
  • Arkham Horror 3rd Edition (FFG, 2018) / Rettegés Arkhamban 3. kiadás (Delta Vision, 2017)
  • Arkham Horror: The Final Hour (FFG, 2019) / Rettegés Arkhamban: Végső óra (Delta Vision, 2019)
  • Eldritch Horror (FFG, 2013) / Eldritch Horror (Delta Vision, 2017)
  • Elder Sign (FFG, 2011) / Ősi jel (Delta Vision, 2019)
  • Cultistorm (Purple Meeple Games, 2019) / Cultistorm (Purple Meeple Games, 2019)
  • Stay Away! (Pendragon Game Studio, 2014) / Légy résen! (Delta Vision, 2017)
  • Munchkin Cthulhu (Steve Jackson Games, 2007) / Munchkin Cthulhu (Delta Vision, 2010)
  • Dreamland Adventures (web published PNP, 2012) / Dreamland Adventures (web published PNP, 2012)
Szerkesztve: 5 hónap telt el 9 alkalommal - SorgUR
Idéz
Közzétéve : 28/12/2019 8:43 de.
Vidra és T.J. kedvelés
Mortii
Jelölt

Nem vagyok egy nagy társas játékos (meg gamer sem), de az Elder Sign-nak anno nem tudtam ellenállni. 2012-ben, egy évvel a megjelenés után megszereztem. Haverokkal nyomtunk pár játékot vele. Nem a legegyszerűbb játék, mindig előkerült a szabálykönyv (és mivel angol nyelvű, sok időt el is szöszöltünk az értelmezéssel, és az ismertetéssel). Az utolsó játékokat kb. 2 éve játszottuk, akkorra már eléggé bele jöttünk, és a Delta Vision már elkezdte a szabályzat fordítását, így kicsit egyszerűbb volt a nem angolos játékostársaknak is.

Sajnos a tapasztalatunk az, hogy bármennyire is koopeatív a játék, eléggé szerencse központú. Sokat kell kockát használni, ami viszont borzasztóan megnehezíti a játékosok dolgát, mert inkább árt, mint segít.

Izgalmas játékokat toltunk, de addig volt móka, amíg a múzeumi termekben kalandoztunk, ha a leggyengébb Nagy Öreg ébredt is, esélytelenül álltunk szembe vele. A szabályok lazább értelmezése (pl ha a kocka kárhozatot mutat, nem teszünk fel doom tokent az Öreg lapjára, főleg mert 2-3 körből már fel is lehet ébreszteni) élvezhetőbbé teszi a játékot, viszont a tudat, hogy gyakorlatilag csalunk, nagyban rontja a játék élményt. Valószínűleg emiatt (és az angol nyelv miatt) nem játszottunk már hosszú ideje a játékkal. 

Nekem azért hiányzik. Az egyik utolsó játékunk nyitó asztala

A hozzászólás módosítva: 5 hónap telt el , Mortii

Mortii

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/12/2019 1:41 du.
SorgUR kedvel
SorgUR
Jelölt

@mortii

Érdekes, amit írsz… Gémerkörökben az Elder Sign ellen felhozott egyik leggyakoribb vád – az általad is említett magas szerencsefaktor mellett –, hogy bizony túlságosan is egyszerű és könnyű. Gyakran gúnyolják úgy, hogy Cthulhu Yahtzee; nem is alaptalanul, hiszen tény, hogy ha a komponensekről eltávolítanák a lovecrafti mázat, nem maradna sokkal több egy szimpla kockapókernél.

Az is elég beszédes, hogy az Elder Sign a BGG 5-ös komplexitási skáláján mindössze 2.35-ön áll, szemben pl. az Arkham Horror 3.56-jával, az Eldritch Horror 3.31-ével, vagy Mansions of Madness 3.24-ével. Engem személy szerint nem is annyira a könnyedsége zavar – az a játék megalkotójának elmondása szerint ugyanis szándékos –, hanem a tematika erős hiánya. Hiszen miközben a fenti 3 címnek kifejezetten erőssége az atmoszféra, a narratív és evokatív hangulatteremtés, addig az Elder Sign olyan semmilyen – azt hiszem, talán az „üres” lenne a legtalálóbb szó rá.

De hogy mondjak olyasmit is, ami mellette szól: az összes mítoszos társas- és kártyajáték közül talán az Elder Sign a legkönnyebben tanulható/tanítható játék; és ez, valamint az alacsony nyelvfüggősége remek alkalmi játékká teszik, így olyan játékosok elé is bátran az asztalra lehet tenni, akiknek egyébként nem sok fogalmuk van a játék hátteréről.

Ettől függetlenül, ha valaki mélyebb, tematikusabb, sztori-orientáltabb játékélményre vágyik, az jobban teszi, ha az Arkham Horrorral és társaival szemezget!

A hozzászólás módosítva: 5 hónap telt el , SorgUR
VálaszIdéz
Közzétéve : 28/12/2019 5:57 du.
Mortii
Jelölt

@sorgur

Lehetséges, hogy a bonyolultságot a magyarra fordítás és a kockák elleni küzdelem okozta nálunk. 🙂 Jobban belegondolva a kockázást leszámítva valóban elég "üres" a játék. 

Az Arkham Horror-ról és Eldritch Horrorról hallottam/olvastam jókat, viszont ahogy fent említettem, nem vagyok nagy játékos, emellett a gamer haverok nem Lovecraft rajongók, így dupla handicappel indulok ezen játékok kipróbálását illetően. 

Mortii

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/12/2019 6:13 du.
SorgUR
Jelölt

@mortii

Persze, ez is olyan, mint a szerepjáték: ha érdekel a dolog, úgy a legegyszerűbb/legésszerűbb belekezdeni, ha eleve olyanokkal ülsz le, akik kellően képben vannak. Ami a nyelvi akadályokat illeti, a rajongóknak hála, a legtöbb esetben a szabályok (sőt néha a konkrét komponensek magyar fordítása is) megtalálhatók a neten – persze nem hivatalos formátumban. Ez alól az Elder Sign sem kivétel; minden megvolt hozzá már évekkel a hivatalos magyar nyelvű változat megjelenése előtt (sőt, az idehaza nagy valószínűséggel soha meg nem jelenő kiegészítők egy részéhez is létezik magyar fordítás.) Ha vizuális alkat vagy, gyakran a YouTube videók is sokat tudnak segíteni.

Amúgy ha tetszik az Elder Sign, és hébe-hóba szívesen nekiülnél, jó ha tudod, hogy létezik egy digitális adaptációja is, Elder Sign: Omens címen. A legtöbb platformra elérhető. Tiszta sor, hogy nem vagy gémer, de ha gondolod, próbáld ki gépen, tableten vagy akár telefonon.

A hozzászólás módosítva: 5 hónap telt el 2 alkalommal , SorgUR
VálaszIdéz
Közzétéve : 28/12/2019 6:35 du.
Mortii kedvel
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Óóóóó de fincsi kis lista! Nagy köszi érte!

VálaszIdéz
Közzétéve : 31/12/2019 6:15 de.
SorgUR kedvel
BartaTamas
Áldozat

Egy tételt azért én még ide kiemelnék, mert nem nagyon találkoztam vele a listán/listákon (tény, hogy csak angol nyelven jelent meg):

Arkham Horror LCG

Kártyajáték és nagyon sztori orientált. Ebbe a játékban lehet legjobban érezni, hogy hozzá próbál adni sztori szinten a világhoz. Nem csak annyi, hogy lesz egy Vén, aki eljön és le kell győzni 🙂 Olyan történeteket gondol újra/folytat, mint Rémület Dunwichben, Árnyék az időn túlról, Zarándokút Kadathba, A sárga király... Persze ez a többi játékban is mint körítés megvan, de én ebben a játékban érzem azt, hogy tényleg részese vagyok a sztorinak és velem történik, mivel a történetmesélés szerves része a játékmenetnek 😀 🙂 

Ilyen szempontból a Rettegés Arkhamban 3. kiadás már kezdi ezt a vonalat felvenni, de ott még sokkal egyszerűbb történeti elemekkel.

VálaszIdéz
Közzétéve : 31/12/2019 8:14 de.
SorgUR kedvel
SorgUR
Jelölt

@bartatamas

Igen, tudok róla, és a linkelt gyűjtőlistákon is szerepel. Az itt felsoroltak közé azért nem került oda, mert – mint láthatod – a lista csak a magyar nyelven megjelent játékokat taglalja.

Tervezem a kibővítést a nem hivatalos (rajongói) fordítások hozzáadásával, de nem egyszerű összegyűjteni őket (nem minden csak a BGG-n, LFG-n, és KeTaKlubon létezik). Úgy az AH:TCG is helyet kaphatna; meg persze Mansions of Madness, Kingsport Festival, Mountains of Madness, Carcosa, stb.

Amit a játékról leírtál, az egyébként elmondható a Call of Cthulhu LCG/TCG kvázi-elődjéről, a Mythos CCG-ről is, melyet 1996-ban nem más jelentetett meg, mint a legendás Chaosium! Történetvezérelt, számtalan konkrét referenciával operál, és nem keveset hozzá is ad a világhoz. (Sajnos semmiféle magyar nyelvű anyag nincs hozzá, legalábbis legjobb tudomásom szerint.)

Hasonlóan hangulatos, sztoriközponttú, narratív cím a Mythos Tales (eredeti címén Arkham Investigator), mely a klasszikus Sherlock Holmes IP-n alapul, és – nem meglepő módon – magára a nyomozásra helyezi a legfőbb hangsúlyt. (Eleddig sajnos ez utóbbihoz sem készült semmiféle magyar nyelvű fordítás.)

A hozzászólás módosítva: 5 hónap telt el , SorgUR
VálaszIdéz
Közzétéve : 31/12/2019 8:53 de.
SorgUR
Jelölt

Ha valakit esetleg érdekel, létrehoztam egy kronológikus listát, ami (szerintem) megkönnyíti a témához kapcsolódó játékok időrendi áttekintését:

https://boardgamegeek.com/geeklist/266469/chronological-list-games-based-cthulhu-mythos

(A listára mutató linket hozzáadtam a fenti tartalomhoz is.)

VálaszIdéz
Közzétéve : 03/01/2020 10:43 du.
T.J. kedvel
Megosztás:
Scroll to top