Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

Július 24. - Lord Dunsany születésének napja  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

1878. július 24-én született az angol-ír arisztokrata Edward John Moreton Plunkett, Dunsany tizennyolcadik bárója (1878-1957), aki 1899-ben, édesapja halálakor nyerte el titulusát. Lord Dunsany novellásköteteivel és drámáival egyaránt felkeltette kora irodalmi világának figyelmét. Több mint nyolcvan könyvet írt, köztük sikeres és népszerű regényeket, életrajzokat, esszéket, verseket, és több száz rövidebb történetet. 1910-ben minden idők egyik legnagyobb angol nyelven író szerzőjének tartották, több film, színdarab és rádiójáték készült a műveiből.

Afrikába járt vadászni, sportolt, profin sakkozott, ráadásul Írország céllövő bajnoka volt. Kampányolt az állatok jogaiért, támogatta a cserkészeket, még egy amatőr dráma csoportot is a szárnya alá vett. Tanult görögül és latinul, főleg drámákat tanulmányozott és Hérodotoszt, de Edgar Allan Poe, a Grimm testvérek és Andersen meséi is hatással voltak rá. A hatalmas, impozáns könyvtár, amivel rendelkezett a Dunsany kastély, több száz éves kötetekkel volt tele, korai enciklopédiák, illusztrált viktoriánus kötetek, parlamentáris iratok és klasszikus művek töltötték meg a polcokat.

1904-ben saját költségen adta ki The Gods of Pegāna című elbeszélését-prózakölteményét, amelynek kedvező kritikai fogadtatásának köszönhetően többé nem szorult arra, hogy maga fedezze írásai kiadását. A XX. század elején jelentős népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban: 1916-ban ő volt az egyetlen szerző, akinek egyszerre öt drámáját játszották a New York-i színházak.

Amikor Lovecraft felfedezte Lord Dunsany munkásságát, az író már bőven népszerűsége tetőpontjára ért. Lovecraft az amatőr újságírás világában szerzett kapcsolatai révén ismerhette meg az angol-ír fantasztát: Alice M. Hamlet – akinek véleményére Lovecraft saját bevallása szerint nem sokat adott – ajánlotta neki Lord Dunsany A Dreamer’s Tales című gyűjteményét, és többek között az ő kíséretében vett részt a lord felolvasóestjén 1919. október 20-án, a bostoni Copley Plaza Hotelben. Lovecraft ugyanakkor már az est előtt megismerkedett Lord Dunsany munkásságával; és ahogyan egy 1929-es, Clark Ashton Smithnek címzett levelében fogalmazott: „két oldalt sem olvastam el, s már egy életre Dunsany elkötelezettje lettem”.

Természetfeletti rettenet az irodalomban című esszéjében így ír róla:

„A kikristályosodott, zengő próza szóvarázsának, és a színpompásan egzotikus, lenyűgöző és ábrándos világok megalkotásának területén vetélytárs nélkül áll Edward John Moreton Drax Plunkett, Dunsany tizennyolcadik bárója, kinek novellái és rövid színdarabjai szinte egyedülálló színt visznek irodalmunkba. Egy új mitológia és meghökkentő folklór megalkotójaként Lord Dunsany a fantasztikus szépségek különös világának elkötelezettje, a durva és visszataszító hétköznapi valóság elleni küzdelem élharcosa. A világirodalom történetének egyetlen periódusában sem született az övéhez mérhetően kozmikus világkép.”

Lovecraft elsősorban a lord korai munkásságát méltatta, megítélése szerint a későbbi írásokból elveszett az a gyermeki naivitás, ami a fantasztikus író számára nélkülözhetetlen. Lord Dunsany befolyása Lovecraft egy teljes írói korszakát meghatározta. Másfelől Lord Dunsany maga is értesült arról, hogy Lovecraft az ő nyomdokain haladva írt novellákat. August Derlethnek címzett, 1952. március 28-i levele szerint „a kevés történetében, amelyet elolvastam, úgy láttam, hogy az én stílusomban írt, teljesen eredeti módon & anélkül, hogy bármit is kölcsönvett volna tőlem, & mégis az én stílusomban & nagyrészt az én anyagommal.”

Idéz
Közzétéve : 24/07/2020 5:31 de.
Témacímkék
Megosztás:
Scroll to top