Megosztás:

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

Január 22. - The Dream-Quest of Unknown Kadath (Lovecraft elkészült a kisregénnyel)  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

H. P. Lovecraft 1927. január 22-én fejezte be 43 000 szóból álló kisregényét a The Dream-Quest of Unknown Kadath-ot, nem egészen négy hónap alatt írta meg. New York-ból hazatérve, az otthonnal való újraegyesülés inspirációs lendületének eredményeképpen íródott a Zarándokút Kadathba, amely a „régi ismerőst”, Randolph Cartert kíséri végig az álmok birodalmában tett kalandozásai során. A kisregényre a Dunsany-korszak összegzéseként szokás tekinteni, valójában azonban e korszak lezárásáról beszélhetünk, amennyiben a valóságtól való elrugaszkodás helyett a kisregény tanulsága a valóságban megtalálható gyökerek fontossága. Ezt fejezi ki Nyarlathotep szózata, amelyben rávilágít a Carter és Providence közötti kötelékre.

"– Tudnod kell, hogy arany és márvány csodavárosod csupán summázata annak, amit láttál és szerettél fiatalkorodban: Boston domboldali háztetőinek dicsfénye, nyugati ablakainak lángolása az alkonyatban; a virágillatú Közlegelő, a hatalmas kupola a dombon, a csúcsos tetők és kémények szövevénye az ibolyaszín völgyben, ahol a sokhídú Charles folyik álmosan... Ebből az emlékektől és álmoktól megolvasztott, kikristályosított, kicsiszolt szépségből lett a megfoghatatlan naplemente teraszos csodája; hogy megtaláld azt a márványmellvédet, különös urnáival és faragott korlátjával, hogy leereszkedhess végre azokon a végtelen korlátos lépcsőkön a széles sugárutak, szivárványló szökőkutak városába, csupán vissza kell térned vágyteli gyermekkorod gondolataihoz és látomásaihoz.

Tovább, tovább, tovább a kárhozatba, át a feketeségen, ahol vak lények fogdosnak, nyálkás pofák bökdösnek és megnevezhetetlen dolgok vihognak és vihognak és vihognak. De a kép és a gondolat mégis elérkezett és Randolph Carter világosan tudta, hogy álmodik, és csak álmodik és hogy valahol a háttérben ott van az éber világ és gyermekkorának városa még létezik. Szavak jöttek ismét.

– Csupán vissza kell térned vágyteli gyermekkorod gondolataihoz és látomásaihoz. Fordulj, fordulj!"

(Bihari György fordítása)

A kisregény egyértelműen az álomvilágban játszódik, míg néhány korábbi „álomciklus”-írás a messzi múltba helyeződött. Lovecraft lebecsülte ezt a művét, és egyfajta gyakorlásként tekintett rá, amellyel csiszolhatta regényírási technikáját. Megítélése változó, ugyanakkor olyan karakterisztikus elemeket tartalmaz, mint a holdra utazó macskák vagy az éji huhogányok, a világépítés számára pedig jó teret biztosít.

Néhány kritikus szerint a Zarándokút volt az egyik kísérlet Lovecraft részéről arra, hogy folytassa a félbemaradt Azathoth-ot. Mások azt sem felejtik el megemlíteni, hogy ez a kisregény rendkívül nehezen olvasható: túllakat. Ahogyan Lovecraft írja, "félek, hogy Randolph Carter kalandjai elérik azt a pontot, hogy az olvasó túlságosan eltelődik, elmegy az étvágya tőle, vagy pedig, hogy a nagyszámú hátborzongató képi ábrázolás együtt végül elpusztítja az idegenség benyomásának érzetét felkelteni kívánó képi megjelenítés erejét".

A mű első megjelenésére Lovecraft halálát követően került sor, az Arkham House Beyond the Wall of Sleep című kötetében, 1943-ban.

Ha pedig (ismét) kedvet kaptál a kisregény elolvasásához, hallgasd közben Graham Plowman, a műhöz készült szerzeményt: első rész itt, a második pedig itt (YouTube).

 

Szerkesztve: 2 hónap telt el - T.J.
Idéz
Közzétéve : 22/01/2020 3:59 de.
Vidra
Beavatott
ez a kisregény rendkívül nehezen olvasható: túllakat.

 

Egyet kell értenem, az egyik legnehézkesebb olvasmányélményem volt tőle, és HPL önkritikája itt szerintem jogos. Egyszerre képtelen voltam végigrágni magam rajta, ha pedig szüneteket hagytam, nem igazán tudtam felidézni  cselekményét, nehéz volt visszatérni, pedig a Nyarlathotep monológ számomra csillagos ötös gondolatvilágú, jól rímel az Ezüstkulcs sztorijára.

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/01/2020 11:30 de.
T.J. kedvel
Megosztás:
Scroll to top

Kérem Bejelentkezés vagy Regisztráció