Megosztás:

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

Január 22. - Robert E. Howard születésének napja  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

1906. január 22-én született Texasban Robert Ervin Howard amerikai író, H. P. Lovecraft barátja. A Weird Tales 1930. júniusi számában újraközölte A patkányok a falbant. Erre egy olvasói levélben az iránt érdeklődtek, hogy szerző Britannia belakásának alternatív elméletére támaszkodott-e, a novellában ugyanis nem történelemhű a népek sorrendje. Farnsworth Wright továbbította a küldeményt Lovecraftnak, aki válaszolt is rá. Így alakult ki a hatéves barátság és élénk levelezés közte és a Weird Tales-mesterhármas harmadik tagja, Robert Ervin Howard (1906-1936) között, amit csak az utóbbi öngyilkossága szakított meg.

Robert E. Howard Texasban született és ott élte le életét Cross Plains városkájában. Lovecraft nagyra tartotta személyének eredetiségét. Formális műveltsége hiányos volt, amit kitartó olvasással igyekezett orvosolni, gondolkodása azonban sohasem érte el azt a mélységet, amit Lovecrafté, és sok dologról felszínes, ám annál harsányabb véleményt alkotott. Fiatalkorában nőiesnek gúnyolták, ezt intenzív testedzéssel orvosolta. Ellentmondásos egyéniség volt: rasszista volt, a nők megkülönböztetését azonban elvetette. Howard a sword & sorcery fantasy úttörője, talán megalkotója, kimeríthetetlen képzeletét olyan alakok fémjelzik, mint Bran Mak Morn, Kull király, Solomon Kane, és mindenekelőtt Conan, a barbár.

Lovecraft megrendülve fogadta barátja halálát, az 1936. szeptemberi Fantasy Magazine-ban jelent meg In Memoriam: Robert Ervin Howard (Robert Edvin Howard emlékére) című írása, melyben így emlékezik meg barátjáról:

„Mindenekfelett egy olyan egyszerűbb, ősi világ szerelmese volt, ahol a barbár és hódító népek bátorsága, testi ereje még fontosabb szerepet töltött be, mint a ravaszság vagy a cselvetés, amelyben kitartó, félelmet nem ismerő harcosok csatáztak, ontották vérüket, és nem kértek kegyelmet az ellenséges Természettől. Minden elbeszélése ezt a filozófiát tükrözi, s ebből olyan életerőt merít, mely megkülönbözteti legtöbb kortársától. Nála meggyőzőbben senki nem tudott erőszakról, véres küzdelemről írni, csatajelenetei pedig látni engednek egy olyan ösztönös érzéket a taktika művészete iránt, amely háborús időkben nagy tettek véghezvitelére alkalmas, becses tulajdonság lett volna. Valódi tehetsége viszont jóval többrétű volt, mint azt olvasói sejthették volna, ez pedig kétségkívül lehetővé tette volna számára, ha élnie adatik, hogy a komoly irodalom terén is maradandót alkosson szeretett délnyugat-vidéke valamely népi eposzával.”

R. E. Howard rémtörténeteinek egy részét Lovecraft művei ihlették, mint például a The Black Stone-t (A Fekete Kő), Worms of the Earth-t (A Föld férgei) vagy a The Fire of Asshurbanipal-t (Asshurbanipal tüze), számos történetében szerepelnek a Lovecrafti világ elemei, ahogy Lovecraftnál is feltűnt a kimmériai birodalomból származó Krom-Ja (Crom-Ya). HPL-hez hasonlóan Howard is megalkotta saját grimoárját (Nameless Cults von Juntz), amit Lovecraft – August Derleth közrehatása mellett – Unaussprechlichen Kultenre németesített (hibásan).

„Nehéz pontosan megmutatni, mi is az, amitől Howard elbeszélései olyan magasan kiemelkednek a hasonló művek tömegéből; igazi titka az, hogy ő maga ott van mindegyikben, az állítólag haszonszerzés okán írottakban, meg a többiben is. Nagyobb volt ő maga, mint bármilyen haszonszerzésre irányuló módszer, amelyet magáévá tett, még akkor is, mikor úgy látszott, engedményeket tett a Mammon-vezette szerkesztőknek vagy populáris kritikusoknak. Szellemi ereje és őszintesége áttörte ezt a felszínt, és rányomta a bélyegét mindenre, amit írt.”

Robert E. Howard mániás-depresszióban szenvedett, tragikusan rövid élete során többször is gondolt az öngyilkosságra, halála előtt édesanyjának egészsége megromlott, amit az anyjához erősen kötődő író nem tudott feldolgozni és 1936. június 11-én öngyilkosságot követett el. Anyja egy nap múlva követte fiát.

„Howard közel 180 cm magas volt. a született harcos erős testalkatával. Haja és bőre sötét színű volt, melyből csak kék kelta szemei világítottak ki; élete vége felé súlya általában a 100 kg körül mozgott. Mivel mindig is a kemény, fizikai erőt igénylő életmód híve volt, könnyen saját leghíresebb hőse jutott róla az ember eszébe: a félelmet nem ismerő harcos, kalandor, trónok ledöntője – Conan, a kimmériai. Harmincéves korában bekövetkezett halála valódi tragédia, olyan csapás, amelyet a fantasy-irodalom nem fog egyhamar kiheverni.”

(Egy kis spoiler, az Azilum magazin 17., idén nyáron megjelenő lapszáma Robert E. Howardról fog szólni.)

Idéz
Közzétéve : 22/01/2020 4:31 de.
Mortii és Mister Noyes kedvelés

Solomon Kane az egyik kedvenc pulp hősöm. Nagyon várom már, hogy a Delta Vision végre sort kerítsen a Kane-történetek kiadására (igaz, a Delta Vision MesterMűvek sorozata abszolút tetszhalottnak tűnik hosszú évek óta, attól félek ebből soha nem lesz semmi. A tavaly tavasszal belengetett, általam szintén nagyon várt, „hamarosan előrendelhető” Sejtelmes történetek című kötetnek sincs se híre, se hamva... 😪 ). Azt sem szégyellem, hogy nekem még a James Purefoy főszereplésével készült Solomon Kane film is tetszik. Nem tökéletes alkotás persze, de számomra igazi bűnös szórakozás!
Sok elmaradásom van még Howardtól (is), amit pótolnom kell (pedig a DV Howard kötetei itt sorakoznak a polcomon, csak idő kellene több). Annak idején a DV (azóta kimúlt) fórumán szóba kerültek a weird west történetei. Na, azokra nagyon rávetném magam, tekintve, hogy nem csak rémtörténet–, de westernrajongó is vagyok.

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 22/01/2020 5:26 de.
T.J. kedvel
Vidra
Beavatott

HPL méltatásai annyira meghatóak, végtelenségig tudnám olvasni, ahogyan dicsér.

Nekem a Conan sztorik teljesen kimaradtak, csak a nyolcvanas évekbeli filmeket láttam, azokat viszont szerettem, főleg a zenéjét. Az ember meghallja, és keresne egy feldúlható falut. Tavaly a kollégámat viszont rászabadítottam a Conan képregényekre, novellákra, hogy aztán majd olvasásra inspiráljon engem is. Azt hiszem az alámerítés eredményes volt, a srác azóta kajtatja a Szukits összes két kötetét.

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/01/2020 12:18 du.
Megosztás:
Scroll to top

Kérem Bejelentkezés vagy Regisztráció