The Lighthouse (201...
 
Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

The Lighthouse (2019)  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Világ életemben, ha megkérdezték melyik a kedvenc filmem, soha nem tudtam, akartam egy filmet kiemelni, ezért inkább mondtam 4-5 filmet, amik nálam a top kategóriába tartoznak. Aztán jött Robert Eggers és egy életre megbabonázott a The VVitch című mestermű, ami azóta kedvenc filmem, és minden május és november estéjén meg is nézek. Most pedig itt az új magnum opus, hiszen Eggers meglépte a A boszokányt is, a The Lighthouse 8,3-on áll az IMDb-n (ami azért nem szentírás, de jelenteni jelent valamit).

Sajnos Magyarországon csak nagyon kevés helyen és alkalommal mutatták be, összesen négyszer (az utolsó november 8-án volt, ha minden igaz), és a film nem jutott el hozzánk (ahogy más se), így hát nem marad egyelőre mint az epekedés, a végtelen várakozás, ami rohadt hosszúnak tűnik.

Addig is pár magyar nyelvű beszámoló a filmről:

Filmtett

CineGore

CrepyShake

Kérlek hozzászólásnál használd a Spoiler gombot!

Nagy szüksége lenne a fórumnak a kép, videó, audio és egyéb anyag beágyazásához szükséges modulra, ami 11 dollár. Ha esetleg úgy érzed tudsz ennyit áldozni a fórumra, akkor jelezd az egyesületnek emailben.

Idéz
Közzétéve : 13/11/2019 7:25 du.
Claydemon
Jelölt

Na most végeztem vele. Az biztos, hogy ilyen ízes, szépirodalmian cizellált átkozódásokat még egy filmben sem hallottam. A csúcs talán az volt amikor Dafoe mérges lesz mert Pattinsonnak nem ízlett a főztje... 😀 

Kevés ilyen filmet tudnék felidézni, ahol az őrület ilyen mélységeibe hullanak alá, ahol a karakterek így szétesnek, szétmorzsolódnak a tébolyban. Talán Lynch-től a Lost Highway jut eszembe- ott éreztem ezt a totális szétcsúszást és annak a rettenetét. Még talán félórája fejeztem be, szóval friss az élmény de nagyon érdekes, hogy mennyi értelmezés eszembe jut amit rá tudnék húzni. A görög mitológiából vett elemek elég nyilvánvalóak, de érdekes kaland lesz még napokig a kibogozása. 

Ahhoz képest, hogy fekete-fehér a film, összvissz 2 szereplő van, és a helyszín is finoman szólva minimál, a látvány, az operatőri munka is nagyon érdekes. Néha olyan érzésem volt, mintha egy képregény képkockáit látnám.  

A színészek... Pattinson baromi jó benne, de Dafoe... úristen, ez a pacák nagyon durva! 

Nekem tetszett a VVitch is, (bár amikor megnéztem a Hagazussa-t, akkor az kiütötte a helyéről) de ez a film nálam egy polccal feljebb kerül. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 20/12/2019 11:47 du.
MHPLT kedvel
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester
Közzétette:: @claydemon

bár amikor megnéztem a Hagazussa-t, akkor az kiütötte a helyéről

Szemezgettem ezzel a filmmel, akkor ezek szerint tényleg olyan jó? Egy folk-horror válogatásban ajánlották, egy szinten a Boszorkánnyal.

VálaszIdéz
Közzétéve : 21/12/2019 6:37 de.
Claydemon
Jelölt

@tj

Hangulatában hasonló, a kor és a helyszín is olyasmi. Persze hülyeség összehasonlítani filmeket, pusztán ezek - meg a boszorkányos téma - miatt teszem. Szóval nekem jobban bejött mint a VVitch bár nem tudnám megmondani, hogy miért, talán a mondanivalója ennek könnyebben átjött számomra. Egy kicsit az a gondolat motoszkál bennem, hogy a VVitchnek erősebb volt a marketingje, jobban felkapták, de sztem minőségben ez is azon a szinten van. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 21/12/2019 5:07 du.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

@claydemon

Huhh, szombaton néztem meg végülis, de kellet egy nap mire valahogy feldolgoztam. Hát, mit ne mondjak... Szépen sárba tapossa és nyomorba dönti a nézőt a film, Eggers nálam most a csúcsok csúcsa. Nekem az egy nagyon nagy kérdés volt, hogy a 35mm-es film miként fog kinézni, zavaró lesz-e, de egyáltalán nem volt az, ráadásul szerintem dobott a látványon és a hangulaton is agy hatalmasat. Elképesztő a látványvilága. Itt látszik mennyire más amikor valóban filmre készül az alkotás és nem utólag, digitálisan "antikolják".

A színészi játék elképesztő. Pattinson nálam most lelökte a trónról Hardy-t is (az ő Taboo-s morgása etalon volt), de anélkül, hogy flameljek, Pattinson megmutatta mi az az őrület, hogyan változik át a karakter, az egész lénye, miként őrli fel az őrület. Mondjuk úgy, hogy Nicolas Cage tanulhatnak a fiútól, hogyan kell eljátszani az őrültet, és úgy ordítani kínjában, hogy az hiteles is legyen. Dafoe... kész, zseni a faszi. Még egy ilyen undorító, gusztustalan és egész lényében undorító embert, amit ő és ahogy eljátszott. Mestermunka!

A film értelmezését tekintve totálisan káoszban vagyok még. Van vagy ezer verzióm, és miután elolvastam pár cikket, csak még nagyobb lett a káosz, mert valamilyen szinten mindegyik megállja helyét. Tlán egyedül eggers tudja mi is volt a lényeg, de talán még ő sem. 😀 Eggers-től a VVitch-et minden évben megnézem, de ezt a filmet tuti nem fogom. Ehhez kell még idő, hogy az ember feldolgozza.

10/10

Spoiler
Egy kis spoileres értelmezéskáosz

Simán nem is tudnám megírni egy hozzászólásban, legalább egy terjedelmes összefoglaló kéne hozzá, mert annyi a variáns és a különböző kis nüansznyi elem, amik mind alakítják a történetet. Görög mitológia, természetfeletti, egy icipici utalás a boszorkányokra (Salem), erős szexualitás az értelmezésben is (ahogy Pattinson festi a tornyot, amit Dafoe a kedvesének hív, mintha a farkát simogattatná vele, és később vissza is csatol a táncjelenet végi csókkezdeményezésnél), melyik karakter volt valós és melyik nem... Elképesztő.

Egyre erősebben gondolom azt, hogy Pattinson egyedül volt végül a szigeten, és Dafoe végül már csak a világítótornyot szimbolizálta, melyet végül legyőzött a srác. De még össze kell raknom magamban. 😀

Annyi biztos, mesterien mutatta meg Eggers milyen is lovecrafti lezárás, amikor a főszereplőt hajtja a kíváncsiság, de a rettegés és az őrület egyre jobban elhatalmasodik rajta, végül pedig mikor megtörténik a felismerés és felátul előtte a titok, az őrület maga alá gyűri kíméletlenül.

u.i.: a The VVitch-nek nyitok egy új topicot majd, ott folytassuk, itt még csak annyit, hogy annál a filmnél nem volt olyan hatalmas a marketing, egyszerűen csak a minősége miatt kapták fel. Én például csak azért akartam megnézni, mert azt olvastam anno, hogy Eggers számos korabeli vallomást illetve utólagos tanulmányt olvasott el (Margaret Murray-t pl.) és végtelenül hű marad a hiteles forrásokhoz, a film realista részét tekintve. Gondoltam majd jó lesz egyet fikázódni, zsörtölődni, hogy ez kamu... aztán kiderült,hogy még sem az.

VálaszIdéz
Közzétéve : 23/12/2019 6:33 de.
Claydemon
Jelölt

@tj

Én azt gondolom, hogy ez a film eleve úgy lett megcsinálva, hogy nem egy értelmezése van. Sőt az egyes értelmezések szerintem nem kizárják egymást, hanem mintha egybefolynának, akár egymást is kiegészítik. Valahol olvastam egy olyan kritikát, ahol "álomlogikát" emlegettek, és talán ezzel egyet is értek. Akár egy álomban, itt is többrétegű jelentése volt mindennek és ezek a jelentések mintha néha egymásba csúsznának, néha meg elkülönülnek. 

Ha elgondolkodok egy-egy elemen az mind újabb és újabb értlemezést hív elő. Pl. totál más lesz a szori ha Dafoe karakterét valósnak fogadom el, más ha Pattinson elméjének kivetüléseként, és más ha a görög mitológia Proteuszaként értelmezem. De ezek az értelmezések nem is zárják ki egymást, hanem inkább összefonódnak. 

 

VálaszIdéz
Közzétéve : 23/12/2019 8:00 du.
Claydemon
Jelölt

Van egyébként egy 2016-os film is ugynezzel a címmel, és az alapsztori is ez, - két ember a világítótoronyban, halál, őrület stb... A napokban tervezem megnézni azt is. Az érdekes az, hogy azt írják erről a filmről, hogy megtörtént eseményen alapul. Az eredeti sztorit itt lehet elolvasni, már ez is elég horrorisztikus önmagában! The Smalls Lighthouse tragedy

A történet persze más mint Eggers-é de nem kétlem, hogy olvasta ő is a sztorit amikor anyagot gyűjtött a filmhez.

A hozzászólás módosítva: 7 hónap telt el , Claydemon
VálaszIdéz
Közzétéve : 26/12/2019 2:48 du.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

@claydemon

Szemezgettem vele én is, majd egy rövid érdemes vs. nem érdemes megnézni véleményt mondj róla ha megnézted.

Illetve van itt egy másik is 2018-ból, a The Vanishing amiben Gerard Buttler is játszik és meglepően jót alakít. Azt nem tudom, hogy ugyan arra a valós eseményre alapszik-e, de a sztori nagyjából ismét ugyan az, bár itt más a "megoldás" (itt eleve hárman vannak). Ez egy egészen jó kis film, egyszer mindenképpen érdemes megnézni, a hangulata kifejezetten jóra sikerült.

Az elszigeteltség és a világítótornyok szűk belső terei nagyon jól működnek. 😉

VálaszIdéz
Közzétéve : 27/12/2019 5:44 de.
Claydemon
Jelölt

@tj

Nos, megnéztem az említett 2016-os The lighthouse filmet.

Nagy a rejtély, vakarom a fejem. Hogy miért is? Na spoiler nélkül csak annyit, hogy a két film különböző és mégis piszok hasonló. Egy tonnányi hasonló elem van. Eggers ezeket máshogy rakta össze, a mondanivaló, a sztori is tökmás, de itt is a bűn/bűnhődés kérdése a fő téma és a konfliktusforrás. 

Némi spoiler következik, hogy pontosan miről is beszélek: 

Spoiler
Spoiler
Szóval ebben a filmben két fickó érkezik a Világítótorony szigetére. Az egyik egy vén róka, a másik... nem annyira. Mindkettőt Thomasnak hívják... Mindkettőnek zűrös múltja van, ez elég hamar kiderül és az idősebb nem nagyon szimpatizál a friss jövevénnyel. Na aztán jön egy vihar és ottragadnak a szigeten. Eljutnak addig, hogy előkerül egy elrejtett láda is tele piával... És elkezdenek inni. Kiderülnek a múltbeli bűnök. Néhány tengerésznóta is elhangzik. Aztán az egyik meghal, a másik pedig megőrül, a végére már nem biztos benne, hogy él-e vagy ő is meghalt...  még a stáblista alatt is egy tengerésznóta megy mint Eggers filmjében! 🙂

Eggers filmje zseniális, ez csak szimplán jó. Látszik persze az is, hogy kisebb közönségnek, és persze valszeg kisebb büdzséből gyártották.  Ez talán érzelmileg nem annyira átütő, nem ránt le veszettül az őrület torkába, bár azért sztem ebben is van néhány jó pillanat. Az imdb-n sokan lehúzzák, hogy baromi lassú, és ez tényleg igaz, lehetett volna sokkal feszesebbre venni, bár így meg talán jobban átérezzük a szereplők nyomorúságát, kilátástalanságát, poklát. 

Szóval nagyon kíváncsi lennék, hogy Eggers tudatosan építette-e fel hasonlóan a filmjét. Persze könnyen előfordulhat az is, hogy egyszerűen a helyszín - a világítótorony - hozza a sztorik hasonlóságait magával... 

A hozzászólás módosítva: 7 hónap telt el , Claydemon
VálaszIdéz
Közzétéve : 28/12/2019 10:25 du.
Claydemon
Jelölt

@tj

Megnéztem az általad ajánlott The Vanishing-et is 🙂 Jó kis film volt ez is, köszi az ajánlást!

Nézegettem imdb-n, hogy van-e még világítótornyos film ezeken kívül - ha már lúd legyen kövér alapon 😀 -  de a Cold Skin-t már láttam korábban, a többi meg vagy valami romantikus vagy számomra érdektelen cucc volt. 

Azt mindenesetre most már tudom, hogy minden világítótoronyban kell lennie egy őrnek akit Thomasnak hívnak 😀 

VálaszIdéz
Közzétéve : 29/12/2019 11:21 du.
Megosztás:
Scroll to top