The Last Wave (1977...
 
Megosztás:

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

The Last Wave (1977)  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Magam sem tudom miként történt, de tavaly év vége felé volt időm több filmet is megnézni. Sorra akartam venni a lovecarfti filmfeldolgozásokat, vagy amiket annak csúfolnak, és kerestem pár forrást. A Lovecraft eZine honlapján már régebben is felfigyeltem az 1977-es The Last Wave című filmre, amelyről Mike David ezt írta: "Lovecraft scholar S.T. Joshi once told me that The Last Wave is his favorite Lovecraftian-themed movie."

Egy szóra azért álljunk meg a film magyar címénél. Utánam a vízözön. Na most, ha azt mondom, hogy így ebben a formában a magyar címnek vajmi kevés köze van a filmhez, akkor enyhén fogalmaztam. Értem, hogy magyarítás, meg kreatív koncepció, alkotói szabadság, de hát a ló rúgja fejbe azt aki ezt így fordította. Az teljesen biztos, hogy a címadás előtt nem látta a filmet.

A film megtalálható a tudjuk hol, egy régi, nem éppen jó minőségű (főleg a hangra értendő) verzióban. Úgy voltam vele, ha Joshi azt mondja a kedvenc filmje, akkor lehet benne valami, hiszen a manus mégiscsak az első számú Lovecraft tudor. Nem tévedett. Nyilvánvalóan nem Lovecraft feldolgozás, független történet, nincsenek benne csápok sem, és teljes mértékben igaz rá Mike Davis listabevezetőjében található Wikipédia idézet: “the hallmark of Lovecraft’s work was the sense that ordinary life was a thin shell over a reality which was so alien and abstract in comparison that merely contemplating it would damage the sanity of the ordinary person.”

A filmet nyugodt szívvel merem ajánlani minden Lovecraft rajongónak, mert ha nem is lovecrafti feldolgozásnak készült, a hangulata, és az események mögötti tartalom, nagyon jól beemeli a filmet a kozmikus rettenet irodalmához sorolható alkotásokhoz. Megjelent könyvként is, 1978-ban Petru Popescu írta meg, aki maga is dolgozott film forgatókönyvén. A regény a film után készült, tehát Peter Weir rendező nem Popescu regényéből készítette a filmet. Fordítva történt, Popescu Weir ötletéből írt regényt, ami azonban (az egyik Amazonos értékelés szerint) segít elmélyülni a történetben, megérteni a történetet.

Nálam mindenképpen toplistás a The Last Wave.

Idéz
Közzétéve : 06/02/2020 5:58 de.
Mister Noyes és Vidra kedvelés
Vidra
Beavatott

Egyébként a rendezőnek egészen pofás filmográfiája van: Truman SHow, Holt költök társasága, stb. Erre a filmajánlásra én is emlékszem, de el is feledtem. Na majd sort kerítek rá.

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 06/02/2020 11:14 de.
T.J. kedvel
Közzétette:: @tj

nem Lovecraft feldolgozás, független történet, nincsenek benne csápok sem

Amikor ideértem az olvasásban, nyitottam egy új fület a böngészőmön... 😊 Ma vagy holnap este alighanem meg is nézem, köszönet az ajánlásért!

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 08/02/2020 7:42 de.

A hétvégén megnéztem. Véleményt egyelőre nem írok (alighanem meg kell néznem még egyszer a filmet, hogy helyre kerüljenek a dolgok és értékelni tudjam), viszont amikor azt olvastam ma a hírekben, hogy

na akkor megtudtam, milyen is az, amikor koponyán kólint a weird. 😱 

A hozzászólás módosítva: 2 hónap telt el 3 alkalommal , Mister Noyes

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 12/02/2020 1:21 du.
T.J. kedvel
Megosztás:
Scroll to top

Kérem Bejelentkezés vagy Regisztráció