Color Out of Space ...
 
Megosztás:

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

Color Out of Space (2019)  

  RSS
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Az idei év talán legjobban várt filmje a Richard Stanley rendezésében készült Color Out of Space lovecrafti filmfeldolgozás. Nyilván relatív ki fűz hozzá szép reményeket, vagy ki az, aki már előre pesszimista (jelen), az eddigi információk nagyon megosztóak a filmről. Az IMDB 6.4-s közösségi értékelésétől most tekintsünk el (amúgy 666 darab szavazat alapján).

Próbáltunk érdeklődni, mikor lesz hazai mozis bemutató, de nem jártunk sikerrel, a Filmforgalmazók Egyesülete nem tudott segíteni. Ha esetleg van tipped, hol kellene érdeklődnünk, akkor ne tartsd magadban, bár valószínűleg felesleges.

Erős a gyanúm, sőt, szinte biztosra mondom, hogy itthon nem fog mozikba kerülni, ugyanis kiderült, hogy mikor jelenik meg a DVD verzió.

A nemzetközi mozis bemutató január 24-én lesz, a DVD megjelenés pedig február 25-én.

Ez az egy hónap szerintem előre jelzi, hogy mozikba nem nagyon fog kerülni a film, nagyjából mondhatjuk, hogy még aznap fel fog kerülni a torrent oldalakra. Egyik komment szerint Németországban sem lesz mozis bemutató. Ezen a linken megtalálod a DVD megjelenés részleteit, borítók stb.

Idéz
Közzétéve : 10/01/2020 8:16 de.
Claydemon
Jelölt

Hát ez a korai DVD megjelenés nem túl jó omen, de azért én a bizakodók táborát erősítem 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 10/01/2020 10:41 de.
Vidra
Beavatott

Milyen érdekes, azt írja az IMDB, hogy ennek a filmnek a remake:

https://www.imdb.com/title/tt0092809/

Itt viszont nem jelzik a lovecrafti eredetet. Megint egy különös filmfeldolgozás. 🙂 Folytatás is készült: After being bitten by a radioactive snake, a young man begins to spawn snake-like creatures with a vicious, murdeous nature.  Yig átka! :O A további részek is remekül hangzanak.

A hozzászólás módosítva: 2 hónap telt el , Vidra

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 15/01/2020 12:03 du.
Claydemon kedvel
Claydemon
Jelölt

@vidra

Megnéztem a trailerét, ott a végén bemondják, hogy Lovecraft műve alapján készült. Az előzetes alapján az a vérbeli '80-as évekbeli zs -kategóriás horrornak tűnik, amiket akkoriban hangalámondással néztünk 😀 

VálaszIdéz
Közzétéve : 15/01/2020 1:02 du.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Egyelőre nem nagyon tűnik úgy, hogy itthon bemutatják:

Canada 7 September 2019 (Toronto International Film Festival)
USA 20 September 2019 (Fantastic Fest)
Austria 24 September 2019 (/Slash Film Festival)
UK 7 October 2019 (London Film Festival)
Spain 11 October 2019 (Sitges Film Festival)
Australia 3 November 2019 (Monsterfest Film Festival)
Mexico 3 November 2019 (Morbido Film Fest)
Sweden 10 November 2019 (Stockholm International Film Festival)
Spain 15 November 2019 (Molins Film Festival)
Poland 2 December 2019 (Splat!FilmFest Horror Film Festival)
Canada 24 January 2020 (limited)
USA 24 January 2020  
Australia 6 February 2020  
Finland 14 February 2020  
UK 28 February 2020  
Germany 5 March 2020

 

IMDB forrás, szóval tuti nem teljes, vagy még biztos frissül idővel.

VálaszIdéz
Közzétéve : 25/01/2020 4:13 de.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Egészen szépen nyitott a film a mozikban, közel hozta a Mandy első hétvégi bevételeit: https://www.dreadcentral.com/news/317408/color-out-of-space-scores-impressive-opening-weekend

VálaszIdéz
Közzétéve : 28/01/2020 5:40 de.
Claydemon
Jelölt

Na szóval megnéztem. Most még friss az élmény, még dolgozik a cucc bennem, ezért talán nem leszek objektív. Később biztos finomodik majd a véleményem 🙂 Szóval ez baromi jó lett! Elég szkeptikusan kezdtem neki, az elején még hümmögtem. Lassan indulnak be az események. A film közepétől viszont már meg voltam győzve, és aztán a végére tényleg rendesen belecsaptak lecsóba, jóval megugrották az elvárásaimat. 

Van az egésznek valami '80-as évekbeli fílingje, maga a lilásrózsaszín szín, a család, a szereplők. A trailerből is éreztem ezt és -habár szeretem az ilyen retro cuccokat - de féltem, hogy mi lesz ez itt. Egy-két jelenet emiatt sztem bukik - pl. az anyuka "átváltozásának" bemutatása, meg az alpakák tipikusan a '80-as évekbeli horrorfilmek maszkmester munkáit idézi. De ezek apróbb dolgok, sztem elviselhetők. 

Az ilyenfajta filmeknél sokszor átesenek a ló túlsó oldalára és annyi rejtélyes, érthetetlen jelenetet zsúfolnak össze, hogy mire megadják a választ, a nézőnek már nincs kedve gondolkozni rajta. Itt sztem ezt jól megoldják - bár lehet, hogy engem segített a novella ismerete - élvezetes a család és az épelméjük szétesésének a bemutatása. 

Lehet vitatkozni, hogy jó volt-e a megoldás ahogy a "színt" bemutatták. Ez szerintem az az elem amit valahogy meg kellett mutatni, nekem tetszett ahogy ez megjelent, voltak jelenetek amiket a novella olvasásakor hasonlóan képzeltem el. 

A színészek jók. Itt nem egy főszereplő van, hanem maga a család áll a középpontban, Cage ehhez mérten visszafogott. Persze itt is előadja magát -én mondjuk elfogult vagyok mert csípem a játékát - de nem ő van egyértelműen a középpontban. Kellemes meglepetés volt számomra Tommy Chong (a hajléktalan fickó az erdei kabinban), akit a Cheech és Chong fűvezős vigjátékokban ismertem meg, szóval az ő szerepeltetése is erősítette a film "bad trip" hangulatát 😀

Jaj az egyik fontos dolgot majdnem elfelejtettem. A zene meg a hangok. Hihetetlen nagyot dobnak a filmen! Azt viszont nem tudom, hogy aki nem ismeri a novellát, nem Lovecraft rajongó, annak ez a film milyen élmény lehet. Ahogy hallom, tervezik ezt a vonalat folytatni, talán a Dunwich horrorral. Nos, engem megvettek kilóra, jöhet!  

VálaszIdéz
Közzétéve : 15/02/2020 10:58 du.
Vidra kedvel
Claydemon
Jelölt

Ja az is tetszett ahogy finoman utalgatnak H.P.L. egyéb novelláira. Pl. az anya átváltozása, vagy a halott Ezra aki egy magnón keresztül "beszél". Lehet, hogy belemagyarázom, de ezek sztem fel-felidéznek egyéb sztorikat. Ha nem én erőltetem bele, akkor biztos van még több ilyen is. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 15/02/2020 11:03 du.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Ha esetleg úgy alakul, a SPOILER gombot használja mindenki aktívan. A menüsorban a körben lévő + jel a spoiler gomb. 😉

VálaszIdéz
Közzétéve : 16/02/2020 7:26 de.
szujo.n
Jelölt

Megnéztem én is. Még dolgozik bennem az élmény, ezért lehet, hogy kicsit kusza lesz, amit írok. Próbálom logikusan felépíteni.
Először is: ez egy jó film. Érdemes megnézni, mert nagyon szórakoztató. Ez alapján simán érdekel a rendező többi munkája is.
Ugye az sem mellékes, hogyan adaptálja a novellát, de ebbe most nem mennék bele. Újra kell olvasnom az eredetit.

Kellemes volt látni, hogy a film alapvetően nem nyúl tiszteletlenül a lovecrafti örökséghez: idézetek és utalások mellett a tájjal és a hangokkal megteremti az alaphangulatot, és a kozmikus rettenet érzése is simán átjön. Nem viccelek, néhány jelentnél ugyanazt éreztem, mint Lovecraft néhány erős szövegénél. Spoileresen folytatom, de igazából nem a cselekményről írok, hanem a hangulatról. Mégsem javaslom, hogy elolvassátok, ha még nem láttátok a filmet!

Spoiler
CSAK A FILM UTÁN!!
Szóval némelyik jelenet egészen lovecraftira sikeredett (illetve Machen Fűzek című munkáját többször megidézi a film, ami szintén jó pont). A "szín" hatásaival való szembenézés, az utolsó pár tíz perc őrülete, a grandiózus finálé mind-mind jól fel lett építve, néhol a hideg kirázott. Az összhatáson az sem ront, hogy ez egy karakter-központú horror, HPL műveivel szemben. Az viszont igen, hogy a rendező beáldozta a lovecrafti hangulatot, hogy másféle horrorok rajongóinak kedvezzen. Egyszerűen átlépi azt a határt, amit Lovecraft soha nem lépett volna át. Azzal nincs baj, hogy néha többet látunk annál, mint amit a kis képzeletünkkel összeraknánk, és nagyon tetszett, hogy több a stop-motion, mint a CGI. Inkább azzal van baj, hogy a film rendre felülírja minden jó húzását. Olyan zseniálisan vannak összerakva azok a jelenetek, amikor csak az iszonytató összkép apró részleteit látjuk, hogy azt mondtam magamban: így kell lovecrafti filmet csinálni! De egyszerűen a rendező sutba vágja ezt azzal, hogy többet mutat a kelleténél és átmegy bio-horrorba. Nagyon mérges voltam emiatt, de főleg azért, mert hajszálnyi kellett csak a "tökéletességhez".

Ezzel együtt is igaz, hogy a Szín az űrből jó film, és még Lovecraft-rajongóként is tudtam értékelni, ha volt is hiányérzetem. Nem váltja meg a világot a film, de a lécet új magasságba állította. Bízom benne, hogy lesz, aki megugorja majd.

VálaszIdéz
Közzétéve : 19/02/2020 7:44 du.
Vidra kedvel
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Ha igazi ósuli fan vagy, akkor ne sokat tökölj, jön a Color Out of Space VHS kiadása február 25-én. Erősen limitált példányszámban, szóval résen kell lenned ha nem akarsz lemaradni róla.

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el , T.J.
VálaszIdéz
Közzétéve : 22/02/2020 5:37 de.
Vidra kedvel
Vidra
Beavatott
Közzétette:: @szujo-n

Ez alapján simán érdekel a rendező többi munkája is.

A tagnak eléggé kicsi a filmográfiája, nekem teljesen kimaradt, leszámítva a rossz emlékű Dr. Moreau szigetét. (Bár gyerekként szerettem) Jó lenne majd bepótolni.

Közzétette:: @szujo-n

Nem váltja meg a világot a film, de a lécet új magasságba állította. Bízom benne, hogy lesz, aki megugorja majd.

Minden szavaddal egyetértek! Ez nem minden idők, de nem is az év horrorja, viszont vállalható, igényes, hiteles és emellé lovecrafti.

 

Spoiler
Claydemon 1
Közzétette:: @claydemon

Egy-két jelenet emiatt sztem bukik - pl. az anyuka "átváltozásának" bemutatása, meg az alpakák tipikusan a '80-as évekbeli horrorfilmek maszkmester munkáit idézi. De ezek apróbb dolgok, sztem elviselhetők. 

Én imádtam! De én elfogult vagyok, az ilyen retro szemlélettel kapcsolatban. Ömlik a nyálka, hogy a lehetetlent a valóság szintjére emelve, elhiggyük, bármi lehetséges! Egyébként gyönyörűséges tisztelgés az alpakkás jelenet a The Thing előtt, amiből sosem lehet elég. Az anya átváltozása, a gyereket magába olvasztva, egy elképesztően merész fordulat volt, majd a padlásra zárása, és az elpusztulása előtti külseje a Dunwich Horror láthatatlan monstrumát idézte fel bennem.

Spoiler
Claydemon 2

 

Közzétette:: @claydemon

Persze itt is előadja magát -én mondjuk elfogult vagyok mert csípem a játékát - de nem ő van egyértelműen a középpontban.

Caget én nagyon tudom kedvelni, volt pár felejthetetlen, és imádnivaló alakítása, de itt nekem nagyon furcsa választás volt, néha nagyon elvitte a filmet blőd irányba: lásd alpakka fejés. Úgy gondolom a megőrülésének dinamikáját nem sikerült jól bemutatni, a tag eleve fura volt, harsány. Izgalmas lett volna rájönni, hogy tébolya nehezen észrevehető, eleve különös viselkedése miatt, és szerintem itt is ezt akarták a készítők, de egyszerűen itt nem sikerült.

Spoiler
Szujo-n

 

Közzétette:: @szujo-n

átmegy bio-horrorba

Ez attól tartok egy ilyen Stuart Gordontól, és Brian Yuznától megmaradt kéretlen örökségből fakad, hogy ezen filmesek számára az egyik legfontosabb motívum az egy keresztezésből fakadó borzalom, ha Lovecraft adaptációról beszélünk, és ha ez megszületett: tolni kell, mintha nem lenne holnap. A kevesebb itt valóban több lett volna, de bevallom, én minden másodpercét "élveztem" az anya-fiú szörnyszülöttnek.

 

 

 

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el 2 alkalommal , Vidra

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 22/02/2020 12:41 du.
Claydemon
Jelölt

@vidra

Spoiler
spoiler
Nekem tetszett az alpakás vonal. Nyilván az a tipikus horrorklisé változata, hogy az értelmiségi család kényszerből leköltözik az istenháta mögé és belekezdenek valami olyan gazdálkodós ökörségbe ami eleve halálra van ítélve. Az alpaka fejős jelenet is nyilván ennek a karikírozása volt, szóval nekem ez még tetszett is, vicces volt. A Thing-es utalást is vágom az alpakákkal meg az anyával, csak azt nem értem, hogy ebbe a filmbe miért kellett megidézni a Thing-et? Oké, ott is az űrből jött le valami de ezzel az erővel más filmekre is lehetett volna akkor utalni.

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el 2 alkalommal , Claydemon
VálaszIdéz
Közzétéve : 22/02/2020 4:56 du.
Vidra
Beavatott

Kezd ez a beszélgetés egyre titokzatosabbá változni 😉 Nagyon örülök, hogy a film nem a megosztottságáért érdekes, hanem puszta stílusa, és megoldásai miatt.

 

Spoiler
Claydemon

@claydemon

Közzétette:: @claydemon

Nekem tetszett az alpakás vonal. Nyilván az a tipikus horrorklisé változata, hogy az értelmiségi család kényszerből leköltözik az istenháta mögé és belekezdenek valami olyan gazdálkodós ökörségbe ami eleve halálra van ítélve. Az alpaka fejős jelenet is nyilván ennek a karikírozása volt, szóval nekem ez még tetszett is, vicces volt. A Thing-es utalást is vágom az alpakákkal meg az anyával, csak azt nem értem, hogy ebbe a filmbe miért kellett megidézni a Thing-et? Oké, ott is az űrből jött le valami de ezzel az erővel más filmekre is lehetett volna akkor utalni.

Hazug, elitista sznob fráter lennék, ha azt mondanám, nem röhögtem én is, ahogyan meghúzza a frissen fejt, testmeleg alpakkatejet a vödörből, megvetően pillantva a laktózintoleránsra. 😉 De ettől függetlenül úgy éreztem, ezt nem ebben a filmben szeretném látni. Szerintem a The Thing megidézés onnan jön, hogy az egyik leglovecraftibb film, ami készült, másrészt: momentán a csapból is a Dolog jön, még az IT második részében is van egy erőteljes, szerintem egyértelmű vonatkozás: a póklábfej szörnyeteg.

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el , Vidra

- Vidra

VálaszIdéz
Közzétéve : 23/02/2020 10:01 de.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

Hát, hirtelen jött betegség okán megnéztem. Nagyon akartam szeretni, mert jókat olvastam róla... És ez az elején sikerült is. Az kezdő jelenetek, Lovecraft sorai, példálózni fogok vele a szerzőknek, hogy tessék megnézni (az elejét) így kell indítani egy novellát, HPL ezt így csinálta, és most itt van vizualizálva is. De aztán sajnos oda lett a hangulat, oda lett a borzongás, oda lett az egész és hát, nekem ez tényleg inkább body, mint kozmikus horror.

Nagyon sajnálom, mert 10/10-nél indult nálam, de végül is 5/10 lett belőle. Hamarosan, az MHPLT podcast második adásában részletesen is kibeszéljük a filmet. Jegyzeteltem egy nagy adagot.

Spoiler

Igazából a film azokat az eseményeket meséli el, ami HPL történetéből kimaradt. Ez egy csillagos 5-ös ötlet (bár így nem jár neki alanyi jogon a Color out of Space cím), de sajnos nem jött össze neki. Az, hogy modernizálta a környezetet nem is zavart, de az, hogy a történet velejét modernizálta és egy modernebb body horrort csinált belőle, már igencsak zavart.

Hangot adni a színnek? Interakciót, tudatos és szándékos akaratlagosságot adni, kicsit túlerőltetve a parazita jellegű megoldást? Az Alpakka Laokoón-csoport, egy világítás nélküli karámban, zseblámpával megvilágítva... mintha láttuk volna már a The Thing-ben kutyával. Anyu éhes, megakarja enni a lányát? Kocsi nem indul, telefon nem jó, wifi nincs... de senkinek nem jut eszébe, hogy van egy lovuk, csak sokkal később. A Sheriff halála? Hát az... És még van pár. Arról nem is beszélve, hogy a lényeg, miszerint a furcsa napok emléke nem maradt el nyomtalan, hiszen a puszta, a szürke hamu, évente egy inchet növekszik, kimaradt a filmből. Az idő végtelen, a félelem örök. Ugyebár.

Ettől függetlenül szép visszatérés, biztos, hogy megdobja Stanley repuját, de nem nálam az is biztos. Igazából az a véleményem, hogy rohadtul elpazarolta, elfecsérelte, elolcsósitotta a hatalmas lehetőséget ami ott volt a kezében, és csinált a tucattól egy kicsivel több filmet, de az is csak az eredeti sztori miatt több, mint más horrorok. Mindene megvolt egy klasszikus elkészítéséhez. Sajna elszúrta.

 

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el , T.J.
VálaszIdéz
Közzétéve : 24/02/2020 9:39 de.
T.J.
 T.J.
Kultista Nagymester

A magyar felirat is elkészült, közben. Opensubtitles oldalra töltötte fel lizardking nevű felhasználó, de átmentettük ide, mert az Opensubtitles tud csodákat csinálni. Van akinek letölteni se enged onnét. Szóval magyar felirat letöltése filmhez ezen a linken, .zip formátumban.

VálaszIdéz
Közzétéve : 25/02/2020 5:16 de.

Körülbelül egy óra tíz percig bírtam, aztán amikor tudatosult bennem, hogy mennyire nem érdekel a karakterek sorsa, kikapcsoltam.
Nem vagyok filmesztéta, filmrajongónak sem tartom magam, ezért ne várjatok tőlem objektív elemzést. Ha egy film nem fog meg az első öt-tíz percben, akkor nálam nagy valószínűséggel menthetetlenül elkaszálta magát. Itt több mint egy órát vártam, de nem jött meg az „étvágyam”. Sajnálom, de ez a film számomra a rossznál is rosszabb.
Megyek, inkább elolvasom újra Lovecraft novelláját.

„Semmi sem tölt el nagyobb csodálattal, mint az, ha valami ellene szegül a természet törvényeinek, ha valami megmagyarázhatatlan hirtelen megbolygatja jól berendezett, megszokott kis világunkat.” – H. P. Lovecraft

VálaszIdéz
Közzétéve : 29/02/2020 8:04 de.
Megosztás:
Scroll to top

Kérem Bejelentkezés vagy Regisztráció