Megosztás:
Notifications
Clear all

TÁMOGASD TE IS ADÓD 1+1%-VAL A MAGYAR H. P. LOVECRAFT TÁRSASÁG MUNKÁJÁT, A MAGYARORSZÁGI LOVECRAFTIÁNUS KÖZÖSSÉG FEJLŐDÉSÉT!  Részletes információk ebben a bejegyzésben.

 

FIGYELEM! Új szabályt vezettünk be, frissen regisztrálók első hozzászólását az adminisztrátoroknak kell jóváhagyniuk. Javasoljuk, hogy az első hozzászólásodat a Fórum teszt topicba írd, rövid időn belül jóváhagyjuk.

 

FIGYELEM! A fórum még koránt sem érte el végleges állapotát, vannak még bizonyos funkciók, melyek nem működnek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy ezek is elkészüljenek. FIGYELEM! Az első dolgod az legyen, olvasd el a Moderálási alapelvek és a fórum használata témát, amit elérhetsz ezen a linken.

Különösen fontos, hogy elolvasd el a Regisztráció után "Nickname" megváltoztatása bejegyzést!

December 3. - The Shadow over Innsmouth / Árnyék Innsmouth fölött  

  RSS
MHPLT
Nagy Öreg

H. P. Lovecraft 1931 novemberében látott hozzá egyik meghatározó klasszikusa, az Árnyék Innsmouth fölött megírásához, amelyet december 3-án fejezett be. Látogatást tett a massachusettsi Newburyport kisvárosában – ahol először 1923-ban járt –, ez szolgáltatta az ötletet a hanyatló halászváros motívumához.

Will Murray író, újságíró, kutató szerint, HPL a történetet eredetileg a Strange Tales magazinnak szánta, a magazin elvárásait tartotta szem előtt írás közben, mert a ST jobban fizetett mint a többi magazin, az elfogadott novellák pedig jobban „akcióközpontúak” voltak. Az elbeszélés keservesen született meg. Lovecraft kísérletezni akart a különböző elbeszélésmódokkal, és összesen négy piszkozatot írt meg és vetett el, mire az újítást nélkülözve megalkotta a végleges változatot. Ezzel mélységesen elégedetlen volt, ezért nem volt hajlandó elküldeni a magazinoknak. August Derlethnek írt levelében sajnálkozva ecseteli, hogy nem sikerült a kísérlete és nem tudott olyan történetet írni, ami megfelelő lenne a kiadók számára. A 68 oldalt kitevő anyag, minden óvatossága ellenére tartalmazza az összes olyan „hibát”, amit szeretett volna elkerülni, megmaradtak a véleménye szerint elcsépelt kifejezések és ritmusok. Bárhogy is próbálkozott, mintha idegen nyelven kellet volna alkotnia, nem tudott azonosulni saját írásával. Egyértelműen kijelentette, hogy nem fogja elküldeni egyetlen kiadónak sem, mert biztos nem fogadják el, és valószínűleg ekkor már tartott az újabb elutasítástól (a történetet az At the Mountains of Madness és még több másik történet elutasítása után írta).

Természetesen – szokásához híven -, August Derleth nem törődött HPL neki írt levelével, amiben kifejtette, hogy a magazint nem fogja elküldeni senkinek sem. Lovecraft tudta és beleegyezése nélkül 1933 elején elküldte a Weird Tales magazinnak, ahonnét Farnsworth Wright részéről érkezett is az újabb elutasítás. Bár lenyűgözte a történet, állítása szerint nem tudott mit kezdeni vele. Egyben nem tudta – vagy akarta – leközölni, két részre pedig nem tudta volna elválasztani az írást.

Az elbeszélés 1936-ban megjelent 200 példányban, könyvformátumban. Lovecraft hosszas győzködés után állt rá arra, hogy a történet megjelenjen könyvkiadásban, bár a kiadó William L. Crawford számos más ötlettel is előállt. Javasolta, hogy küldjék el az írást az Astounding Stories magazinnak, jelenjen meg a saját magazinjai egyikében (Unusual Stories, Marvel Tales) vagy az At the Mountains of Madness kisregénnyel együtt jelenjen meg egy kötetben. A könyv végül 1936 novemberében jelent meg – bár az impresszumban április szerepel -, de annyi hibát tartalmazott, hogy külön hibajegyzéket kellett készíteni hozzá. Számos fennmaradt másolat, HPL sajátkezű, lapszéli javításait is tartalmazza. A nyomdában 400 darab könyv készült, ebből 200 darabot kötöttek be, a többi nyomat megsemmisült.

Végül a Weird Tales 1942. januári száma közölte a mű rövidített változatát. A helyreállított, eredeti kézirat alapján készült verzió a The Dunwich Horror and Others 1984-ben kiadott javított verziójában jelent meg. A ’36-os könyvhöz a borítót és a négy darab belső illusztrációt Frank Utpatel, a ’42-es WT magazin borítóját Gretta (Joseph Clemens Gretter), a belső illusztrációt pedig Hannes Bok (Wayne Francis Woodard) készítette.

Innsmouth először az 1920-as Celephaïsban jelent meg, ekkor még Angliában található a város. Később felbukkan a Fungi from Yuggoth két szonettjében is (VIII. The Port, XIX The Bells) ahol a helyszín már nem egyértelmű, de New-England a valószínű. Irvin S.Cobb Fishhead és Robert W.Chambers The Harbor-Master (megtalálod a Carcosa Árnyai kötetben Mező Szabolcs fordításában A kikötőmester címmel) művének inspiráló hatása egyértelműen megjelenik HPL történetében, bár a két említett írásban a halszerű mutáció csupán egyedeket érint, nem pedig egy egész várost vagy civilizációt. A hibrid elfajzás kiterjesztésének ötlete Algernon Blackwood Ancient Sorceries című novellájából eredhetett, amiben egy egész franciaországi város változik macskává. Zadok Allen karaktere Herbert Gorman által írt The Place Called Dagon történetben szereplő öreg orvosra hasonlít, aki Massachusetts város titkainak tudója, de az is tény, hogy Zadok Allen születésének és halálának időpontja megegyezik Lovecraft idős amatőr írókollégájának születésének és halálának évével. Jonathan E. Hoag 1827-ben született és 1927-ben hunyt el.

E páratlan regionális horrorban Lovecraft talán a legmélyebben dolgozta fel az emberiség szennyezett származása és a múlt szilárdsága motívumait. A műben tetten érhető Lovecraftnak a rasszok keveredésétől való irtózata, e tekintetben manapság kritika tárgya.

A Weird Tales 1942-es meggyalázott The Shadow over Innsmouth verzióját megnézheted ezen a linken PDF-ben.

További érdekességek és információ H. P. Lovecraft életéről és munkásságáról az interaktív biográfiában.

"Never Explain Anything" - H. P. Lovecraft

Idéz
Közzétéve : 03/12/2019 8:27 de.
Domos kedvel
Megosztás:
Scroll to top